Otvoren skup „Pouke minulog vremena“

0

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić danas je na Jahorini otvorio dvodnevni međunarodni naučni skup „Pouke minulog vremena“, čiji je organizator Udruženje „Srpsko-ruski most“.


Komić je ocijenio da se Balkan i nakon 100 godina od Prvog svjetskog rata nalazi na istorijskoj raskrsnici, ali bez jasnih putokaza, te naglasio da istorijske činjenice treba sačuvati od nedobronamjernih pokušaja revizionizma.

On je konstatovao da su sukobi bili konstanta u istoriji čovječanstva“ zbog čega je neophodno iskoristiti sve intelektualne potencijale radi sprečavanja novih.

„Najveća zvijezda prošlog vijeka, bila je, ipak, nauka“, poručio je Komić.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući nauci, svijet je u prošlom vijeku krenuo putem prosperiteta.

On je poručio da danas saradnja i solidarnost treba da budu vodilja razvoja.

Zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanac pozdravio je učesnike skupa, ističući da Ambasada Ruske Federacije u BiH visoko cijeni angažman Udruženja „Srpsko-ruski most“ na promociji i jačanju sveukupnih srpsko-ruskih odnosa.

Osvrćući se na stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata, on je citirao jednog savremenog naučnika koji je nedavno ustvrdio da bi „bilo rata i bez atentata“.

Komentarišući aktuelnu situaciju u Ukrajini, Kerestedžijanac je ocijenio da je tu riječ o „vatrenoj fazi Hladnog rata protiv Rusa i drugih Slovena“, izražavajući nadu da će vrlo brzo doći do „istinskog ujedinjenja slovenskih naroda“.

Predsjednik Udruženja „Srpsko-ruski most“ Zdravko Močević smatra da „Prvi svjetski rat uvijek nije završen“, zbog jednostavnog razloga što su uvijek isti kreatori tog konflikta.

„I Drugi svjetski rat, Hladni rat, narandžaste revolucije i ratovi u posljednjim decenijama, u stvari, nastavak su Prvog svjetskog rata“, rekao je Močević Srni.

Među uvodničarima i učesnicima skupa nalaze se istoričari, sociolozi, politolozi i drugi stručnjaci iz regiona, a iz Rusije su stigle profesor Moskovskog državnog univerziteta za međunarodne odnose Univerziteta MID Rusije Jelena Georgijevna i direktor programa Fonda podrške javne diplomatije „A.M. Gorčakov“ Natalija Valerijevna Burlinova.

U muzičkom dijelu programu nastupili su Zorana i Slaviša Guja, koji su izveli nekoliko narodnih srpskih i ruskih pjesama.

Udruženje „Srpsko-ruski most“ osnovano je 2011. godine s ciljem jačanja i produbljavanja srpsko-ruskih odnosa i međusobnog prijateljstva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare