Otvoren rekonstruisani planinarski dom „Stajna“

2

Na Palama je danas otvoren rekonstruisan planinarski dom „Stajna“, u koji je uloženo 30.000 KM.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović, koji je otvorio dom u okviru obilježavanja krsne slave i Dana opštine, rekao je da planinarski dom i okolina pružaju velike mogućnosti kao što je planinarenje, život u prirodi, zatim manifestacija Dani ljekobilja i obuka planinarskog društva.

Jugović je naglasio da su uspjeli da spasu jedan objekat od propadanja koji je nekada bio škola i ostavili ga budućim naraštajima na čuvanje i korištenje.

Predsjednik planinarsko-ekološkog društva „Romanija“ Radoje Vojvodić rekao je da je rekonstrukciju doma finansirao Program UN za razvoj /UNDP/, preko projekta „Via Dinarika“.

„To je jedan od najprestižnijih projekata koji je 2014. godine proglašen kao svjetski hit, i od njih smo uspjeli da dobijemo 13.600 KM, a od opštine Pale 3.000 KM“, istakao je Vojvodić i dodao da su od prijatelja dobili građevinski materijal vrijednosti preko 8.000 KM.

Prema njegovim riječima, planinarski dom u Stajni biće centar okupljanja, jer ima najavljene goste koji će se takmičiti u planinarskom biciklizmu.

Vojvodić je podsjetio da je ovaj dom nekada bio seoska škola, koji je prije rekonstrukcije bio u lošem stanju, ali da je danas pravi „ljepotan“.

Objekat je izgrađen 1952. godine. Opremljen je sa 40 kreveta, toaletom i salom za sastanke kapaciteta 60 mjesta, kao i preko 4,5 hiljade kvadrata površine za kampovanje.

„LJudi se vraćaju planinama, prirodi i zdravom načinu života. Ovo što mi imamo ovdje se ne može naći lako“, naglašava Vojvodić.

Planinarsko-ekološko društvo „Romanija“ sa Pala osnovano je 1979. godine, a članovi su osvajali vrhove Evrope, Afrike, Južne Amerike i mnoge druge.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Боље да сте опремили ловачки дом пушкама ко оће да планинари ето му горе романије нек се вере поваздан, шта ћему дом ми смо некад под ведрим небом спавали и кад киша пада, ееее моја војско РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ зашта смо се борили……………….

A Boga vam opstinari kako dodjoste do Stajne, sa helikopterom, trebali ste produžiti malo dalje, sram vas bilo, ajde sto nećete da stavite asfalt, ali da nećete da naspete ni šljunka bar malo da poboljšate put, a sve pametujete o ostajanju na selu Itd. Sram vas bilo!!!