Otvoren „Lut fest 2012“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu večeras je svečano otvoren 13. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2012“, na kome će biti izvedeno 11 predstava iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Slovenije, Bugarske, Njemačke, Izraela i Turske.

Festival je svečano otvorila pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Irena Soldat – Vujanović, koja je naglasila da je „Lut fest“ izuzetno značajna kulturna manifestacija, koju Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske iz godine u godinu podržava.

„Ovaj festival je izuzetno značajan, jer danas imamo veoma malo programa namijenjenih djeci i programa koji vaspitavaju generacije koje dolaze. Zahvaljujući ovom festivalu, Istočno Sarajevo će imati generacije koje će znati da posmatraju pozorišnu scenu, šta je pozorište i šta je kultura“, naglasila je Vujanovićeva.

Ona je navela da je ovogodišnji „Lut fest “ uspio da obezbijedi veliki broj značajnih lutkarskih pozorišta iz cijelog svijeta. „Ove godine u Istočnom Sarajevu gostuje sedam svjetskih pozorišta, što će biti prilika za mališane da steknu prijatelje u sedam različitih zemalja“, istakla je Vujanovićeva.

Umjetnički direktor Festivala Vitomir Mitrić rekao je da će ove godine publika imati priliku da pogleda 11 predstava, koje će se igrati na matičnoj sceni.

On je rekao novinarima da ovogodišnji „Lut fest“ ima posebnu umjetničku dimenziju i da bi trebalo da nadmaši sve prethodne.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HKgOqi1fIHs}

U okviru ceremonije otvaranja „Lut festa“, Mitrić je uručio zahvalnice Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Gradu Istočno Sarajevo, opštini Istočna Ilidža i Turističkoj organizaciji Grada Istočno Sarajevo.

Zahvalivši na priznanju, Vujanovićeva je rekla novinarima da ono mnogo znači, ali da je priznanje i sama činjenica da je resorno ministartvo zajedno sa „Lut festom“ već 13 godina.

„Veliko priznanje je i sama činjenica da smo svih ovih godina prisutni na ‘Lut festu’ i kada vidimo da je publika iz godine u godinu sve brojnija. Svi ovi mališani imaju pravo na malo dobre kulture kao što je ‘Lut fest’ i njihova brojnost daje nam dodatnu obavezu da očuvamo ovaj festival“, rekla je Vujanovićeva.

Napomenuvši da je resorno ministarstvo ove godine obezbijedilo 30.000 KM za „Lut fest“, Vujanovićeva je dodala da su ta sredstva sada znajačnija nego ranije. „Na taj način smo pomogli da i Istočno Sarajevo prepozna značaj ove manifestacije, upravo zbog svojih mališana“, istakla je ona.

Galija Levigraj, predstavnik izraelskog pozorišta „Voz teatar“ /The Train Theater/, koje je otvorilo ovogodišnji „Lut fest“ predstavom „Kišna ptica“, rekla je novinarima da je ova predstava neobična kombinacija umjetnosti origamija i pričanja priče.

Sutra, drugog dana Festivala publici će se predstviti Dječije pozorište Republike Srpske predstavom „Vuk i sedam jarića u muzeju bajki“ i Pozorište „Sjenki“ iz Istanbula, predstavom „Čudovišta“.

Moto ovogodišnjeg „Lut festa“ je „Male forme, veliki dometi“ i predstavlja suštinu lutkarskog teatra kao pozorišta sažetosti, u kome lutka kako mala forma dobija neograničene mogućnosti.

(www.palelive.com / Srna / video: RTVIS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare