Otvoren naučni skup „Infoteh – Jahorina 2021“

1

Na Jahorini je danas otvoren 20. Međunarodni naučno-stručni skup „Infoteh-Jahorina 2021“, koji će trajati do petka, 19. marta, a na kojem će biti izloženo 116 naučnih radova 350 autora i koautora iz 15 zemalja svijeta.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta /ETF/ Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović rekao je novinarima da je ova konferencija i dalje jedna od najznačajnijih koja okuplja stručnjake iz regiona koji se bave informacionim i komunikacionim tehnologijama i njihovom primjenom u raznim oblastima.

„Za ovogodišnji simpozijum prijavljeno je 136 radova, a na skupu će biti izloženo njih 116 koji su prošli recenziju. Zastupljeno je 350 autora i koautora iz 15 zemalja. Radovi će biti raspoređeni u tri kategorije – 27 radova u šest sesija biće izloženo usmeno u skladu sa epidemiološkim preporukama, kao i 60 radova u onlajn formatu“, objasnio je Popović.

On je dodao da ima i sedam studentskih radova koji će biti predstavljeni na studentskoj sesiji.

Popović navodi da je dio programskih sadržaja organizovan u hotelu „Bistrica“, a dio u virtuelnoj formi putem onlajn prezentacija radova i predavanja po pozivu.

Prema njegovim riječima, biće dodijeljeno 28 plaketa zaslužnim institucijama i pojedincima koji su se pobrinuli da simpozijum „Infoteh Jahorina“ poraste od 2001. godine, a na kojem je do danas izloženo oko 3.186 radova.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić ističe da su rezultati dvadesetogodišnjeg rada ovog simpozijuma doprinijeli razvoju i akademske zajednice, ali i samog Univerziteta, te da neko ko ima takvu tradiciju kao ETF zaslužujuje veliku pažnju.

„Naučni skup je međunarodni skup prve kategorije prema kategorizaciji resornog ministarstva. Ono što je jako važno za naš univerzitet jeste da se od 2019. godine najkvalitetniji radovi sa ovog naučnog skupa objavljuju u Zborniku radova koji se nalazi u bazi podataka koja je najcitiranija i najrevelantnija za nas na Univerzitetu“, navodi Kulić.

Kulić je izrazio zadovoljstvo jer je Elektrotehnički fakultet veoma doprinio internacionalizaciji Univerziteta Istočnog Sarajeva.

Profesor sa Univerzita Tehničkih nauka iz Novog Sada Stevan Stankovski kaže da je učestvovao u osnivanju poslijeratnog „Infoteha“ i da je na svakoj od ovih konferencija imao rad i bio član organizacionog odbora.

„Prateći ovih 20 godina, imam veliko zadovoljstvo da kažem da smo napravili kvalitetnu konferenciju koja sigurno prevazilazi regionalne okvire. Kvalitet ove konferencije se ogleda u tome što je najveći broj radova indeksiran u najpriznatijoj Svjetskoj bazi naučnih radova i to je veliki iskorak u prepoznavanju ove konferencije, ne samo na regionu nego u svijetu“, naglasio je Stankovski.

On dodaje da su radovi sa ovog naučnog skupa traženi da se prikažu i putem drugih naučnih platformi i to je pokazatelj da su kvalitetni radovi autora koji dolaze, i koji dobro prezentuju svoj naučni, kao i potencijal institucije sa koje dolazi.

Međunarodni simpozijum „Infoteh-Jahorina“ okuplja stručnjake, naučnike, inženjere, istraživače i studente iz oblasti informacionih tehnologija i njihove primjene u oblasti sistema upravljanja, komunikacionih sistema, proizvodnih i elektronskih sistema, elektroenergetike i drugih oblasti elektrotehnike i računarstva.

Glavne tematske oblasti Simpozijuma su „Računarski sistemi i softver“, „Komunikacioni sistemi i tehnologije“, „Energetski sistemi“, „Proizvodni sistemi“, „Sistemi upravljanja“ i „Elektronski sistemi“.

Organizator skupa je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu u saradnji sa elektrotehničkim fakultetima iz Banjaluke i Beograda, Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, Elektronskim fakultetom iz Niša i uz tehničko kosponzorstvo Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike.

Prvi simpozijum „Infoteh-Jahorina“ održan je na Jahorini 2001. godine, kada je šest kompanija predstavilo svoje proizvodne i razvojne programe iz oblasti telekomunikacija, energetske elektronike, elektroenergetike, automatizacije i upravljanja procesima. Tada su predstavljena 53 rada.

Simpozijum danas predstavlja jedan od vodećih skupova u regionu posvećenih oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i njihovoj primjeni u različitim oblastima.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

nako vala, nista posebno