Otvoren naučni skup „Infoteh – Jahorina 2010“

0

Na Jahorini je danas svečano otvoren deveti međunarodni naučno-stručni skup o razvoju i upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija pod nazivom „Infoteh – Jahorina 2010″, koji je okupio oko 280 učesnika iz regiona. Pomoćnik ministra za nauku i tehnologiju Republike Srpske (RS) Gordan Vukelić rekao je da danas nema segmenta u društvu gdje se ne primjenjuju informaciono-komunikacione tehnologije, te da ovaj skup pokazuje da RS i BiH imaju kadar za razvoj ove oblasti. On je istakao da “Infoteh“ pomaže razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija, te da Vlada i resorno ministarstvo podržavaju ovakve skupove i podstiču ih finansijski. „Sve više učesnika je mlađe generacije“, rekao je Vukelić i dodao da se iz godine u godinu primjećuje sve veći broj učesnika i sve kvalitetniji radovi.

Vukelić je podsjetio da Vlada RS uspostavlja vezu sa respektabilnim organizacijama u regionu i svijetu, da je „Majkrosoft“ njen partner u mnogim projektima iz ove oblasti, te naveo da je Vlada osnovala i Agenciju za razvoj informacionih sistema.

On je naglasio da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS dobilo na poklon određene edukacione sadržaje iz osnovnih obrazovnih predmeta u osnovnim i srednjim školama koji će povećati kvalitet obrazovnog sistema.        

Prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevo Zoran Ljuboje rekao je da su na simpozijumu zastupljeni autori iz Srbije, BiH, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i SAD.

On je naglasio da je za učešće na skupu bilo prijavljeno 310 naučnih radova, od kojih je prihvaćeno 275, a od toga je oko 250 autorskih radova i oko 25 studentskih. „Na ovaj način dajemo šansu studentima, mladim kolegama da se polako uvode u naučno istraživački rad“, rekao je Ljuboje.

Organizator simpozijuma je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevo, suorganizator je Elektrotehnički fakultet iz Banjaluke, a pomoć u organizaciji pružili su fakulteti iz Beograda, Novog Sada, Niša i Podgorice.

Osnovne teme ovog simpozijuma su primjena računarske tehnike i informatike u sistemima upravljanja, informaciono- komunikacioni sistemi i tehnologije, informacioni sistemi u proizvodnji i tehnologijama, informacione tehnologije u oblasti elektroenergetike i informacione tehnologije u drugim oblastima od šireg interesa.

Plenarna sjednica simpozijuma biće posvećena u godini astronomije o temi „Porijeklo i sudbina univerzuma“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare