Otvoren naučni skup i obilježena krsna slava fakulteta

0

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu u subotu 20. maja je otvoren naučni skup „Nauka i stvarnost“ i obavljen obred lomljenja slavskog kolača, u okviru obilježavanja Dana fakulteta i krsne slave – Svetog Jovana Bogoslova.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović istakao je da ovaj fakultet predstavlja, ne samo najveću organizacionu jedinicu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, već i instituciju od prvorazrednog značaja za cjelokupni istočni dio Republike Srpske.

„Značaj Filozofskog fakulteta za taj prostor nije samo obrazovni i naučni, već je znatno širi i sadržajno raznovrsniji“, rekao je on.

Mastilović je podsjetio da je fakultet nastajao i razvijao se zajedno sa Republikom Srpskom, a za nešto više od 20 godina otkako je ratne 1994/95. godine započeo rad na samo dva studijska programa tada, danas je dostigao nivo respektabilne nastavno-naučne institucije sa 17 aktivnih studijskih programa, skoro 2.000 studenata i više od 150 zaposlenih iz reda nastavnog i nenastavnog osoblja.

„Filozofski fakultet je posvećivao i posvećuje veliku pažnju naučno-istraživačkom radu. Intenziviranjem međunarodne saradnje i prethodne dvije godine, omogućilo nam je ne samo bolju mobilnost studenata i nastavnika veći stvorilo pretpostavke za uključivanje u velike evropske naučno-istraživačke projekte“, rekao je dekan.

On je naveo da je ovaj naučni skup postao tradicionalan i da je iznjedrio 12 zbornika za stotinama radova koji predstavljaju, i kvalitativno i kvantitativno, značajan doprinos naučno-istraživačkom radu ne samo na ovom univerzitetu, već i u Republici Srpskoj.

„Cilj nam je da u narednom periodu ovaj skup dobije i najveću kategoriju `međunarodnog naučnog skupa` i na tom cilju ćemo ustrajavati i istrajno raditi sve dok ga ne ostvarimo“, rekao je Mastilović na otvaranju naučnog skupa.

Pomoćnik ministra nauke i tehnologije Republike Srpske Biljana Vojvodić rekla je da Ministarstvo poklanja veliku pažnju razvoju naučno-istraživačkom radu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

„Ministarstvo nauke i tehnologije je kategorisalo ovaj naučni skup i podržava ga. Sigurni smo da će se to nastaviti u narednom periodu“, navela je ona.

Vojvodićeva je ocijenila da ovakvi skupovi doprinose dostizanju strateških ciljeva u oblasti nauke i tehnologije.

„Narodna skupština je usvojila prije mjesec dana novu Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja za period 2017-2021. godine i vizija te strategije jeste nauka koja je zasnovana na institucionalnom okviru i podstiče izvrsnost, međunarodnu i nacionalnu vidljivost i naučno-istraživačke rezultate koji doprinose razvoju ekonomije, konkurentnosti privrede i razvoju društva u cjelini“, istakla je ona.

Vojvodić je najavila da će u narednom periodu, kada je u pitanju naučno -istraživački rad na fakultetu, jedan od prioriteta biti da se ovaj naučni skup podigne na nivo međunarodnog naučnog skupa i da bude jedan od najbolje kategorisanih naučnih skupova u Republici Srpskoj.

Naučni skup „Nauka i stvarnost“ i ove godine okupio je veliki broj naučnika iz različitih naučnih disciplina. Rad na skupu će se odvijati po sekcijama sa podtemama koje obrađuju aktuelne probleme nauke i društva.

Na Filozofskom fakultetu je povodom krsne slave fakulteta – Svetog Jovana Bogoslova, obavljen obred lomljenja slavskog kolača kojem su prisustvovali profesori i radnici Univerziteta Istočno Sarajevo, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukičević i načelnik opštine Pale Boško Jugović.

U izjavi Srni Vukičević je izrazio zadovoljstvo saradnjom Srbije i Republike Srpske u oblasti obrazovanja i napomenuo da je dobar primjer te saradnje i to što će se, u okviru Dana Filozofskog fakulteta, danas potpisati sporazum sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

„Obrazovanje je jedan od vidova povezivanja srpskog naroda u Republici Srpskoj i Srbiji posebno mlade generacije, a naše veze su neraskidive i učvršćene i nema oblasti u kojoj nemamo dobru saradnju“, napomenuo je on.

U okviru obilježavanja Dana i krsne slave Fakulteta, juče je održana promocija diplomiranih studenata, mastera i magistara nauka, otvorena izložba studentskih radova iz fonda Likovne kolonije Trebinje, te održano pjesničko veče Đorđa Sladoja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare