Otvoren Memorijalni muzej Mitropolije dabrobosanske

0

Sinoć je u Palama svečano otvoren Memorijalni muzej Mitropolije dabrobosanske. Svečanom otvaranju muzeja je prisustvovao i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj koji je osveštao Cekovića kuću. Muzej je bio mali da primi sve zainteresovane, a svečanom otvaranju nije prisustvovao ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović, čiji je dolazak bio najavljen.

Dio muzejske postavke čini zaostavština porodice Ceković – namještaj, slike, porodične fotografije, stare knjige, zapisi, dnevnici sa kraja 19. vijeka. Značajan dio ove postavke sačinjavaće zapisi učiteljice Narodne osnovne škole u Palama Milojke Ceković iz perioda 1929-1935. godina, koji predstavljaju svjedočanstvo srpske građanske porodice sa početka 20. vijeka.

Drugi dio muzeja ispunile su ikone sa ikonostasa crkve u Nišićima, rad Špire Bocarića, i likovna djela Vojislava Damjanovića, zaostavština Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Vladika Nikolaj podsjetio je da je porodica Ceković zavještala svoju kuću crkvenoj opštini Sarajevo, ističući da je ovaj muzej izuzetno bogatstvo Pala i da su rijetki oni koji ostavljaju svoju imovinu crkvi.

Fotografije:

DSC_3999.jpg DSC_4001.jpg DSC_4072.jpg DSC_4093.jpg DSC_4129.jpg DSC_4137.jpg DSC_4196.jpg

(www.palelive.com / foto: Vasić)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare