Otvoren Međunarodni festival gitare

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu sinoć je otvoren treći Međunarodni festival gitare “Gitar junajted fest” na kojem će biti predstavljeno više od 100 takmičara iz Rumunije, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

Festival, čiji je ovogodišnji slogan “NJežna gitara”, sastoji se od koncertnog programa, takmičenja, majstorskih radionica, izložbi i predavanja.

Osnivač i direktor Festivala Vojislav Ivanović rekao je da ove godine u okviru manifestavije ima i novitet, te da će prva nagrada u šestoj kategoriji biti gitara ručne izrade koja je vrijedna 10.000 KM.

Suosnivač Festivala Aleksandra Ivanović istakla je da će učestvovati gitaristi svih uzrasta, od niže škole do akademije, ali i oni stariji jer takmičenje u šestoj kategoriji nema starosnu granicu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je veoma značajno da u ovom gradu bude što više manifestacija iz raznih oblasti, kako bi kultura bila izdignuta na viši nivo.

“Organizatori zaslužuju poštovanje i podršku grada, što će imati i ubuduće”, istakao je Vuković na otvaranju Festivala.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić izrazio je oduševljenje uloženim entuzijazmom organizatora još od prvog Festivala 2016. godine, koji su se trudili da ova manifestacija okupi veliki broj poštovalaca muzike iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

“Gitara i muzika ujedinjuju ljude i drago mi je da je i večeras tako. Mnogo važnih ljudi iz svijeta muzike, ali i onih koji vole gitaru okupiće se tokom Festivala, što pokazuje da manifestacija ima budućnost u ovom gradu”, rekao je Ćosić.

Nakon svečanog otvaranja Festivala, posjetioci su imali priliku da uživaju u koncertu španskog gitariste Huana Manuela Ruiza Parda, koji je predstavio svoje kompozicije, kao i poznate pop i rok hitove.

Za sutra od 20.00 časova planiran je nastup mladog virtuoza iz Beograda Viktora Ilića.

Nastup gitariste Boška Jovića biće održan u subotu, 27. oktobra, a zvanično zatvaranje Festivala predviđeno je za nedjelju, 28. oktobar, u 17.00 časova, kada će biti organizovan gala koncert na kome će nastupiti pobjednici šest kategorija koje je izabrao stručni žiri.

Nakon koncerta publika će svojim glasovima izabrati pobjednika koji će dobiti nagradu “Glas publike Gitar junajted 2018”, a predviđeno je i da festivalski žiri dodijeli nagradu “Mlada nada Istočnog Sarajeva”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments