Otvoren konkurs za 11. Međunarodni filmski festival

0

ISTOČNO SARAJEVO – Jedanaesti Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ raspisao je konkurs za takmičarski program festivala, a rok za prijavu filmova je 1. maj.
„Pravo učešća na Festivalu imaju dokumentarni i kratki igrani filmovi, čija proizvodnja nije starija od dvije godine“, rekla je Srni umjetnički direktor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

Štifanićeva je najavila da će se autori filmova takmičiti u pet festivalskih selekcija.

Riječ je o selekcijama „U fokusu“ – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova stranih autora, čija su filmska ostvarenja nagrađivana na svjetskim filmskim festivalima, „Eks JU u fokusu“ – Regionalna selekcija dokumentarnih filmova autora sa eks JU prostora, „Kratke priče“ – Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora čija su ostvarenja nagrađivana na svjetskim filmskim festivalima.

Osim ovih, autori filmskih ostvarenja moći će da se takmiče i u kategorijama „Ključ za film“ – Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i „Novi pogledi“ – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

„I ove godine autori će se takmičiti za prestižne festivalske nagrade – Filmska klapa, za filmove u studentskim selekcijama, Pečat Kneza Pavla, za ostale festivalske selekcije i Gran pri za najbolji film festivala“, istakla je Štifanićeva.

Ovogodišnji festival biće održan od 5. do 10. novembra pod motom „Prvi kadar-Pravi kadar“.

Osim bogatog takmičarskog programa, publika će i ove godine uživati u raznovrsnom pratećem programu festivala, u okviru kojeg će biti održani Radionica animiranog filma, edukativni program festivala, sa brojnim masterklas predavanjima, promocije, izložbe, projekcije igranih filmova iz regiona, promocije festivala iz okruženja, Veče laureata, Veče velikana, Dječiji filmski program KIDS Fest i specijalne filmske projekcije.

I ove godine očekuje se veliki broj gostiju, među kojima značajni filmski stvaraoci i autori iz cijelog svijeta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare