Otvoren „Jahorina ekonomski forum“

0

Na Jahorini je danas otvoren dvodnevni „Jahorina ekonomski forum“ pod nazivom „Ekonomija novog doba – inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja“.

Forum je otvorio izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske „Svot“ Saša Grabovac, a uvodno obraćanje održaće predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Grabovac je tom prilikom istakao da tema ovog foruma – „Ekonomija novog doba – inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja“ izabrana zbog njenog značaja za razvoj ekonomije.

On je istakao da je četvrta industrijska revolucija uveliko počela, a da domaće snage i zemlje regiona moraju odvojiti dodatnu energiju da bi uhvatili korak sa razvijenim zemljama.

Grabovac je istakao da se to odnosi na promjene načina poslovanja, obrazovanja, promjene u svim sferama života, a da razmišljanja donosioca odluka moraju ići u tom pravcu.

„Kreiranje društva baziranog na inovacijama i znanju predstavlja jedinu moguću opciju“, istakao je Grabovac, dodavši da raduje što nosioci vlasti u Republici Srpskoj prepoznaju značaj ove teme.

On je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović na podršci ovom forumu, kao i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za kontituiranu podršku ovom važnom skupu.

Grabovac je učesnicima foruma poželio produktivan rad.

„Nadam se da ćemo donijeti zaključke koji će pomoći u rješavanju brojnih izazova koji nas očekuju u budućnosti“, istakao je Grabovac na otvaranju skupa.

Cilj skupa, koji organizuje Udruženje ekonomista Republike Srpske „Svot“ u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije, jeste da ukaže na značaj okretanja digitalnoj ekonomiji i razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija, odnosno četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Skupu prisustvuju i premijer Srpske Radovan Višković, predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, mnogi ministri i drugi zvaničnici, predstavnici institucija, poslovne i akademske zajednice i brojnih renomiranih domaćih i stranih kompanija.

U radu Foruma prvog dana učestvovaće ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

Među učesnicima Foruma su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Zoran Maletić i pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Siniša Marčić.

Tokom skupa biće održan niz panel-diksusija, a jedna od njih planiranih za prvi dan od 13.45 do 15.00 časova biće i ona o temi „Aktuelni trendovi u energetskom sektoru“ na kojoj će učestvovati Đokić, kao i vršilac dužnosti generalnog direktora „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović.

Centralna panel-diskusija o temi „Kako kreirati ambijent potreban za razvoj inovacionih kompanija“ najavljena je za 16.30 časova, a očekuje se izlaganje i Rajčevića.

Od 17.45 uslijediće panel-diskusija posvećena obrazovnom sistemu u 21. vijeku na kojoj će se obratiti i pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Siniša Marčić.

Takođe, u 17.45 časova počinje i panel-diskusija „Digitalizacija, poreske uprave – dokle smo stigli“ na kojoj će Vidovićeva govoriti o efektima koje digitalizacija ima na javne prihode, kao i planovima resornog ministarstva i Vlade Srpske za dalju digitalizaciju u fiskalnoj oblasti.

Drugi dan Foruma počeće u 9.00 časova prezentacijom inovacija kompanije „Kolektor CCL Banjaluka“ na kojoj će protokolarni govor održati Petričević.

U 13.00 časova biće održana panel-diskusiji „Premijer sa privrednicima“ na kojoj će predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković govoriti o prioritetima i ciljevima ekonomskog razvoja. Ovom panelu prisustvovaće, između ostalih, i Petričević.

Zvanično zatvaranje Foruma planirano je za sutra u 14.15 časova.

Cvijanovićeva i Višković sa Đi Pingom o unapređenju saradnje

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković razgovarali su danas na marginama „Jahorina ekonomskog foruma“ sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Đi Pingom.

Na sastanku je bilo riječi o unapređenju ekonomske saradnje Srpske i Kine.

Sagovornici su izrazili spremnost da dobri odnosi Kine i Republike Srpske budu unapređivani u svim oblastima, od privrede do kulture.

Sastanku je prisustvovao i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare