Otvoren festival poezije za djecu i mlade

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Rade Ristović otvorio je 13. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade, koji će danas i sutra biti održan u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Ristović je mladim prijateljima pisane riječi zahvalio što su svojim radovima na raspisanom konkursu u okviru festivala doprinijeli da i ovogodišnja manifestacija zasija punim sjajem.

On je poručio da će Zavod, koji je lider izdavaštva u Republici Srpskoj, kao i prethodnih godina publikovati najbolja nagrađena izdanja, te izrazio nadu da će i naredni festival okupiti veliki broj mladih pjesnika.

Direktor „Forum teatra“ Vitomir Mitrić rekao je novinarima da je festival konceptom i kvalitetom organizacije, te tradicijom održavanja i objavljenim izdanjima sa konkursa najboljih dječijih radova, jedna od najznačajnijih književnih manifestacija za djecu Republike Srpske.

„Dječije radove je ove godine ocjenjivala pjesnik Dara Sekulić, što se pokazalo izuzetno dobro, jer su izabrani zaista najbolji radovi“, rekao je Mitrić i dodao da su mladi pjesnici pisali na temu „Riječi za ljubav“, dok je za ostale učesnike konkursa tema bila slobodna.

On je naveo da je na ovogodišnji konkurs pristiglo oko 400 radova djece i mladih koji žele da se bave pisanom riječju i dodao da će najbolji radovi biti štampani zajedno sa nagrađenim radovima 14. festivala.

Pjesnik Dara Sekulić rekla je da nagrade zaslužuju svi koji su učestvovali na konkursu.

„Bila sam zaista u teškoj situaciji da sudim o nečemu što je toliko dobro i što sve treba nagraditi. Djeca su pisala o svemu, ima prekrasnih razmišljanja o našem socijalnom stanju, ima pjesama posvećenih Republici Srpskoj, a ima dosta pjesama i o prvoj ljubavi, prijateljstvima. To je dokaz da djeca danas ranije sazrijevaju i da ranije stiču odnos prema svijetu u kojem žive“, rekla je Sekulićeva.

Bojana Deronjić iz Banjaluke, dobitnik nagrade u kategoriji mladi pjesnici – Pjesničko uzdarje „Radoslovnica“, posvećene preminulom pjesniku Radoslavu Samardžiji, rekla je da poeziju piše još od osnovne škole i da je do sada dobila niz priznanja.

„Sve svoje emocije prenesem na papir, jer me pisanje opušta. Ove godine na konkurs sam poslala tri pjesme i dobitnik sam ovog značajnog priznanja“, rekla je Deronjićeva.

Prvo mjesto u kategoriji djece od prvog do petog razreda osvojila je Anđela Jovanović, učenica trećeg razreda Osnovne škole /OŠ/ „Branko Miljković“ iz Niša, a u kategoriji od šestog do devetog razreda Milica Radovanović, učenica devetog razreda OŠ „Risto Proroković“ iz Nevesinja.

U kategoriji srednjoškolaca prvo mjesto osvojila je Tijana Babić, učenica drugog razreda Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja.

Tokom prvog dana festivala, na svečanoj akademiji pod nazivom „Most od knjiga“ učestvuju poznata književna imena, dok će u večernjim časovima biti održano „Veče Dare Stoiljković“.

Za sutra je planirano druženje djece sa pjesnicima „Pouči me – nauči me“, proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

Generalni sponzor festivala je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Srpske, a festival je sufinansiralo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare