Otvoren Deveti međunarodni festival „Akordeon art plus“

0
Otvoren Deveti međunarodni festival

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić otvorio je večeras Deveti međunarodni muzički festival „Akordeon art plus“, na kojem ove godine učestvuje oko 350 takmičara.

Obraćajući se okupljenima, Lučić je izrazio zadovoljstvo što jedna tako velika manifestacija doživljava svoj deveti rođendan i što je ove godine program dodatno obogaćen organizovanjem Prvog međunarodnog takmičenja pijanista, te dodao da to samo po sebi govori da „Akordeon art plus“ i dalje napreduje.

„Drago mi je što je festival zadržao tu svoju internacionalnu notu i što i ove godine učestvuje veliki broj takmičara“, naglasio je Lučić i dodao da „Akordeon art plus“ ima veliki značaj za Istočno Sarajevo, ali i za Republiku Srpsku i regiju.

Lučić je istakao da Muzička akademija, kao organizator ovog međunarodnog takmičenja, predstavlja biser Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dodavši da će Gradska uprava i nastaviti da podržava rad ove institucije i samog festivala.

Dekan Muzičke akdemije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dražan Kosorić rekao je da je festival ove godine obogaćen, tako što je u sadržajnom smislu proširen dodavanjem novih kategorija u oblasti takmičenja za harmoniku.

„Najznačajnija novost je ta da ćemo od ove godine pod okriljem festivala organizovati i međunarodno takmičenje pijanista u različitim kategorijama. Na ovogodišnjem festivalu imamo i veliki broj gostiju koji će održati stručna predavanja i cjelovečernje koncerte u oblasti harmonike i klavira. Ubijeđen sam da će publika, ali i učesnici biti zadovoljni“, rekao je Kosorić novinarima.

Prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport Sandra Ivanović naglasila je da je „Akordeon art plus“ postao lična karta Muzičke akademije i brend grada Istočno Sarajevo, te da je izuzetno zadovoljna i ponosna što je i ovogodišnji festival okupio najzančajnija svjetska imena u oblasti pedagogije i izvođaštva na harmonici i klaviru.

Festival „Akordeon art plus“ organizuju Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“.

U okviru Festivala, biće održan Deveti internacionalni festival harmonike i Prvo međunarodno takmičenje pijanista.

Predviđeno je takmičenje solista na harmonici, te kamernih ansambala i orkestara harmonika, a od ove godine i nadmetanje pijanista u disciplinama klavir, klavirski duo i klavirski praktikum.

Pristiglo je više od 240 takmičarskih prijava, a, budući da su uključeni i kamerni ansambli i orkestri koji imaju više članova, organizatori očekuju da će biti više od 350 učesnika.

U programu festivala, osim takmičenja, predviđeni su koncerti i predavanja eminentnih izvođača i pedagoga, a u koncertnom dijelu programa biće održana dva koncerta na harmonici i dva na klaviru.

Prvi koncert na harmonici sutra će održati duo „Pariz-Moskva“ iz Francuske, a djela programa za klavir izvešće eminentni pijanista Aleksandar Serdar iz Srbije.

Trećeg dana festivala, u četvrtak, 17. maja, koncert će održati pijanista iz Hrvatske Đorđe Staneti, a u večernjim časovima publici će se predstaviti jedan od najznačajnijih akordeonista Josif Puric iz Rusije.

Na posljednji dan festivala u petak, 18 maja, profesor sa Konzervatorijuma u Lozani Stefan Šapui održaće predavanje, a u 18.00 časova predviđena je svečanost zatvaranja, na kojoj će biti dodijeljeni pehari i novčane nagrade, a svaki od laureta predstaviće se publici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments