Otvoren azil za napuštene pse u Prači

0

ISTOČNO SARAJEVO – Premijer Kantona Sarajevo Fiket Musić i ministri privrede i prostornog uređenja i okoliša KS-a Rusmir Sendić i Abid Jusić otvorili su danas novoizgrađeni Azil za napuštene životinje u Opštini Pale-Prača.

Investotor projekta, firma „Murai komerc“ uložila je 1.500.000 KM u objekt koji ima kapacitet za smještaj 525 pasa.

Premijer KS-a Fikret Musić istakao je da ovim nije riješen problem pasa-lutalica u Sarajevu, ali je ovo početak rješenja.

„Životinje će u ovom azilu biti zbrinute na human način i uz stručnu veterinarsku brigu. Radovi na objektu su kasnili zbog vremenskih neprilika, ali su zahvaljujući naporima resornih ministarstava i ozbiljnosti investitora završeni u zadovoljavajućem roku“, dodao je Musić.

Direktor „Murai komerca“ Muriz Alić rekao je da je ovo tek prva faza i da bi u narednih pet godina kapacitet trebao biti proširen na oko 5.000 životinja.

„Također, planiran je hotel za životinje i edukativni centar, iz čijih prihoda bi se u budućnosti trebao finansirati azil da bi postao samoodrživ“, kaže Alić.

Kanton Sarajevo, Grad i opštine su krajem decembra prošle godine potpisali Sporazum o sufinansiranju unajmljivanja azila za životinje, čime su se obavezali da će iz svojih budžeta izdvojiti 940.000 KM za transport i njegu pasa, te za plaće 15 uposlenia iz općine Prača koji će biti angažirani na održavanju.

Procjenjuje se da u Kantonu Sarajevo trenutno ima oko 6.000 pasa lutalica.

(www.palelive.com / vijesti.ba)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare