Otvoren 22. Festival malih scena i monodrame Srpske

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu večeras je svečano otvoren 22. međunarodni festival malih scena i monodrame u čijem će takmičarskom dijelu biti izvedeno pet pozorišnih predstava i četiri monodrame.

Festival je otvorila stručni saradnik iz Odjeljenja za savremeno stvaralaštvo i kreativnu industriju u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Dobrinka Maksimović, koja je istakla da je ovo jedan od festivala sa najdužom tradicijom u Srpskoj i cijelom regionu.

Ona je podsjetila da Ministarstvo i Vlada Republike Srpske već duže podržavaju Festival koji to svojim kvalitetom i zaslužuje i poručila da će to nastaviti da čine i ubuduće.

„Nadam se da ćemo, ako ne sljedeće, a ono za dvije godine festivale održavati u zgradi Narodnog pozorišta u Istočnom Sarajevu“, rekla je Maksimovićeva.

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je ovo već velika i ozbiljna tradicija za Istočno Sarajevo i jedan od najznačajnijih događaja iz oblasti kulture za cijeli grad i svih šest njegovih opština.

„U gradu smo uradili mnogo toga, ali u području kulture nismo dovoljno i došlo je vrijeme da na drugi način razmišljamo o tome i da se probudimo i imamo malo više osjećaja za to“, poručio je Vuković.

Direktor Festivala Mladen Janković rekao je da su festivalske večeri posebne za Istočno Sarajevo koje je „specifičan kulturni prostor u kome duh jednog naroda ostaje da traje, živi, život obnavlja i novim životima zrači“.

„U obilježavanju i održavanju naše kulturne sredine Festival ima veoma važnu ulogu. To je kulturna manifestacija sa najdužom tradicijom u našem gradu i naš jedini autentični festival koji je nastao u ratnim uslovima u Srpskim Hadžićima 1995. godine. Ponosni smo na ovu manifestaciju jer to više nije samo festival Republike Srpske, već i regiona“, naglasio je Janković.

U okviru svečanosti otvaranja festivala u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo otvorena je izložba slika akademske slikarke Biljane Elčić koje će posjetioci moći da pogledaju sve vrijeme trajanja Festivala.

Nakon ceremonije otvaranja Festivala, takmičarski dio otvorili su glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske predstavom „Podvala“ u režiji Đurđe Tešić, a po tekstu Milovana Glišića.

Ovo Glišićevo djelo smatra se prvom srpskom realističnom komedijom iz seoskog života.

Patrijarhalno-seoski mentalitet, čiji je predstavnik lik seljaka Živana, susreće se i sukobljava sa novom trgovačkom logikom utjelovljenom u liku zelenaša Vuleta Pupavca.

Prvobitna verzija teksta, koja je zbog oštre kritike vlasti zabranjena vrlo brzo nakon premijere, nije sačuvana.

Nakon zabrane, Glišić je komediju preradio, pa se komedija završava naivno, srećnim krajem u koje nepošteni bivaju kažnjeni od pravičnog predstavnika vlasti.

Tešićeva se odlučila za adaptaciju teksta zasnovanu na zgušnjavanju i izoštravanju radnje i likova u onom smjeru kojem je i sam Glišić težio – gogoljevskoj oštrini komike koja vodi ka društvenoj satiri.

Iza prividne jednostavnosti „Podvale“ i njene narodske prijemčivosti, otkrivaju se patološke ljudske i društvene mane od kojih, nažalost, boluje i naša izopačena sadašnjost.

Čitavim nizom podvala u ovoj komediji, počevši od onih sitnih, intrigatorskih palanačkih pa do vrhunski vještih, lihvarskih, bezdušnih, ljudski okorjelih, zapravo nam se postavlja pitanje – gdje je kraj etičke ravnodušnosti?

Pozorišna publika u Istočnom Sarajevu imaće priliku da do zatvaranja Festivala, u subotu, 9. decembra, gleda i predstave „Budala na večeri“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Tuzle, „Koštana“ Slavija teatra iz Beograda, „Prah“ u izvođenju Nataše Ninković i Zorana Cvijanovića, a u režiji Veljka Mićunovića, te „Malo blago“ u izvođenju Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banjaluke, a u režiji Slađane Kilibarde.

U takmičarskom dijelu biće izvedene i monodrame „LJubav na leskovački način“ u kojoj glumi Vesna Anđelković, „Dr Feler“ koju režira i u kojoj glumi Dragan Boža Mihajlović, te autorski projekti Stevana Šerbedžije i Mladena Radovanovića „Suvišan čovek“ i Aleksandra Ristanovića „Sudnica“.

Predstave i monodrame ocjenjivaće stručni žiri u sastavu Predrag Bjelošević, Miljan Vuković i Vitomir Mitrić, a i ove godine biće dodijeljene četiri festivalske nagrade – za najbolju predstavu, najbolju monodramu, najboljeg glumca i najbolju glumicu.

U okviru bogatog pratećeg programa Festivala biće promovisane zbirka poezije „Snivačima, iz nesna“ Predraga Bjeloševića, roman „Vojnik ničije vojske“ Ilije Gajice, te zbirka pjesama za djecu „Pogodi ko sam“ Rajka Tanasijevića.

Dio programa će po prvi put biti realizovan i u Kulturnom centru Pale.

Na svečanom otvaranju Festivala učestvovali su profesori i studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a isto će učiniti i na zatvaranju ovog tradicionalnog kulturnog događaja.

Festival malih scena i monodrame svoj život započeo je ratne 1995. godine u Hadžićima, pod nazivom Festival monodrame Republike Srpske, a imao je zadatak da afirmiše i nagrađuje profesionalnog glumca i domaći tekst.

Organizator prvog festivala bila je Republička ustanova za kulturno – umjetničke djelatnosti „Srna fest“.

Festival je stasao u Međunarodni festival malih scena i monodrame, pa su osim monodrama u njegov program uvrštene i kamerne predstave, što se održalo do danas, a po pravilu u takmičarskom dijelu programa izvodi se pet kamernih predstava i četiri monodrame.

Sredstva za realizaciju Festivala obezbijeđena su putem pokroviteljstva i kroz projekte na konkursima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Grada Istočno Sarajevo, te uz pomoć opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Turističke organizacije Istočno Sarajevo.

Generalni medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske, a među medijskim sponzorima je i Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare