Otvoren 18. MEFEMM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija otvorio je večeras u Istočnom Sarajevu 18. Međunarodni festival malih scena i monodrame /MEFEMM/, ističući da je to jedna od najznačajnijih pozorišnih manifestacija u Republici Srpskoj i regionu.

“Ova značajna pozorišna manifestacija zavređuje pažnju svakog pojedinca. U najvećoj mjeri posvećena je mladima, jer kod njih želimo da razvijemo pozitivan odnos prema pozorišnoj umjetnosti i kulturi uopšte”, rekao je Mutabdžija.

On je istakao da je neprocjenjiv značaj ovog vida usmjeravanja mladih generacija i stasavanja publike, čime festival obezbjeđuje uspješnu budućnost.

Mutabdžija je naglasio da Festival danas ima veoma visok stvaralački i umjetnički rejting u širem okruženju zbog čega zaslužuje posebnu pažnju na kulturnoj mapi Republike Srpske i regiona.

On je podsjetio da je ovo jedna od najstarijih pozorišnih manifestacija, koja je nastala 1995. godine kao Festival jednog glumca, u neizvjesnim uslovima, ali sa velikim entuzijazmom ljudi koji su se okupili oko ove ideje i pokazali veliku profesionalnost.

“Prvi potpredsjednik Republike Srpske Nikola Koljević, koji je otvori prvi festival, svojom je harizmom i širokim shvatanjem kulture postavio temelj ovog festivala”, istakao je Mutabdžija.

Napominjući da je grad Istočno Sarajevo zahvaljujući ovom festivalu postao centar kulturnih dešavanja, Mutabdžija je naglasio da je ponosan da ovaj dio Republike Srpske ima ovakav festival, koji iz godine u godinu na svakom koraku donosi pozitivne promjene.

“Zahvaljujući ovom festivalu dobili smo i novu pozorišnu publiku. Ovo je postao svojevrstan brend Istočnog Sarajeva”, rekao je Mutabdžija i dodao da Vlada Srpske i Ministarstvo na čijem je čelu podržavaju organizatore festivala koji daju značajan doprinos unapređenju kulture i umjetnosti u Republici Srpskoj i van njenih granica.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da je ovaj festival jedna od najznačajnijih manifestacija koje se u toku godine održavaju u Istočnom Sarajevu i najavio da će nastaviti da ga pomaže.

Direktor Festivala i Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Nedeljko Zelenović izrazio je nadu da će organizatori festivala dočekati duboku starost radeći ovu manifestaciju, za koji mnogi kažu da je jedan od najboljih u regionu.

“Svake godine nastojimo da napravimo korak naprijed i mislim da smo to i ove godine učinili izborom predstava. Ove godine imamo četiri izvanredne monodrame od kojih su dvije već nagrađivane”, istakao je Zelenović.

Nakon svečanog otvaranja festivala, publika u prepunoj sali mogla je da pogleda predstavu “Divan dan”, koju je izveo “FaVi teatar” iz Beograda.

LJubitelji pozorišne umjetnosti iz Istočnog Sarajeva, Sarajeva i ovog dijela Republike Srpske i BiH imaće priliku da od 3. do 7. decembra pogledaju još četiri dramske predstava i četiri monodrame.

Stručni žiri 18. MEFEMM-a je od 37 prijava izabrao pet dramskih predstava – “Divan dan” beogradskog “FaVi tetra”, “Žiranti” Narodnog pozorišta Republike Srpske, “Čaj od jasmina” Balkan novog pokreta i Pozorišta na Terazijama, “Polovnjače” Narodnog pozorišta Leskovac i “Plan B” Hercegnovskog pozorišta.

Od 17 prijava za monodrame žiri je odabrao četiri – “Naši dani” u izvođenju Radoslava Milenkovića, “Zoran Radmilović” Ivana Tomaševića, “Ja kao gola” Jovane Đorić i “Franše d’Epere na južnom bulevaru” Jovice Jašina.

Najbolje predstave i glumce ocijeniće stručni žiri u sastavu – profesori Luka Kecman i Milanka Babić, te književnik Jovanka Stojčinović-Nikolić.

Selektor Festivala LJubo Božović ranije je najavio da će posjetioci imati priliku da se sretnu sa poznatim glumcima poput Slobodana Bode Ninkovića, Milorada Mande Mandića, Suzane Petričević, Jelisavete Orašanin, LJubomira Bulajića.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments