Otvoren 13. Simpozijum “Infoteh-Jahorina”

0

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je danas na Jahorini 13. međunarodni naučno-stručni simpozijum iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija “Infoteh-Jahorina”, koji Vlada Srpske i resorno ministarstvo godinama podržavaju.

Komić je rekao da je održavanje naučno-stručnih skupova izuzetno značajno i da Vlada Srpske, odnosno Ministarstvo nauke i tehnologije, prepoznaje potrebu da se programskim aktivnostima pomogne održavanje ovakvih skupova.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske odlučna je u namjeri da unaprijedi nauku i ohrabri istraživanje, da obezbijedi podsticaj ka sticanju najnovijih saznanja i razmjeni iskustava na međunarodnom stručnom nivou.

On je naveo da je značaj informaciono-komunikacionih tehnologija danas izuzetan u svim oblastima, što “Infoteh-Jahorina” pokazuje već godinama.

“Na tom planu postoje neslućene mogućnosti, pogotovo na proizvodnim, elektronskim i energetskim sistemima, sistemima upravljanja i svim drugim naučnim poljima. Nauka danas radi sistematično, organizovano i polako, i ništa se više ne događa revolucionarno”, rekao je Komić novinarima na Jahorini.

On je naglasio da će ovakav pristup Vlade Republike Srpske u budućnosti biti još značajniji, što znači unapređenje sektora informaciono-komunikacionih tehnologija i razvoj Srpske kao društva znanja, pogodnog za stvaranje konkurentne privrede i novih radnih mjesta.

Nakon ceremonije otvaranja održana je plenarna sjednica “Infoteha” posvećena obilježavanju 160 godina od rođenja poznatog srpskog naučnika Mihajila Pupina, o čijem je naučnom radu i djelu govorio Dragoljub Martinović, predsjednik Obrazovno-istraživačkog društva “Mihajilo Pupin”.

Na ovom eminentnom skupu učestvuje oko 300 učesnika, a od 292 prijavljena rada prihvaćen je 221 autorski rad, od kojih je 29 studentskih.

Osnovne teme radnog dijela simpozijuma su računarski sistemi i softveri, komunikacioni sistemi i tehnologije, energetski i proizvodni sistemi, sistemi upravljanja i elektronski sistemi.

Tokom ovog trodnevnog skupa biće održana i dva okrugla stola o temama “Sistemi upravljanja energijom i standard ISO/IEC 50001” i “Sigurnost informacija i standard ISO/IEC 27001”.

Organizator “Infoteh-Jahorina 2014” je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, uz pomoć srodnih fakulteta iz Banjaluke, Novog Sada, Beograda, Niša i Podgorice.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments