Otvoren 12. festival poezije za djecu i mlade

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Rade Ristović otvorio je danas 12. Festival poezije za djecu i mlade, koji se održava pod motom “U lavirintu poezije”, i kao znak sjećanja na pokojnog Radoslava Samardžiju i njegovih 40 pjesničkih godina.

Umjetnički direktor Festivala Vitomir Mitrić, kao znak zahvalnosti za podršku i pomoć u organizaciji ove najstarije pjesničke manifestacije za djecu u Republici Srpskoj i za generalno sponzorstvo, uručio je Ristoviću festivalsko uzdarje.

U poetski lavirint posjetioce je na svečanoj akademiji u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo uveo mladi i talentovani Ognjen Gazdić svirajući harmoniku, nakon čega su nastupili pjesnici Dara Sekulić, Nedeljko Zelenović, Tode Nikoletić i glumci “Forum teatra” Aleksandra Mitrić-Štifanić i Ilija Mimić.

U muzičkom dijelu programa nastupili su članovi Plesnog studija “Orion”.

Na akademiji su promovisane četiri knjige, a jedna od njih je zbirka pjesama “U zrnu puberteta” Nedeljka Zelenovića, koja govori o nemirnim sjenkama djetinjstva.

“Zelenović pravi male relikvije od pobuda ljubavi. On zaljubljeniku nudi i šaljive ljubavne zgode i nezgode”, rekao je Srni Mitrić.

Pjesnik Tode Nikoletić je učesnik Festivala od njegovog osnivanja, a ove godine predstavio je zbirku pjesama “Ja i tata ko` dva brata”.

Treća promovisana knjiga je zbirka pjesama za djecu “LJubav boje bijelo” Duška Milunovića, objavljena u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Recenzent ove knjige književnica Dara Sekulić navela je da je “prva i najveća vrijednost Milunovićevih pjesama u njegovoj prirodnosti, u moći ovog pjesnika da svoju pjesmu ne traži u prepoznatljivom, u tragu viđenog i naučenog, već u svojoj poetici, u onome što doživljava i osjeća kao pjesnik”.

Uz scensko izvođenje stihove su govorili Aleksandra Mitrić-Štifanić i Ilija Mimić.

Predstavljena je i zbirka najboljih i nagrađenih radova 10. i 11. konkursa poezije za djecu “Neuhvatljiva dečja pjesma”, koju su priredili Dara Sekulić i Vitomir Mitrić, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Promovišući ovu knjigu, Mitrić je rekao da se trud mladih pjesnika, čije su pjesme objavljene i nagrađene, ne može zanemariti, jer se talenat ne može zaustaviti, već će isplivati i izboriti se za svoje mjesto u svijetu poezije.

“Ovu knjigu treba čitati ne kao knjigu u kojoj su pjesme pisala djeca, već kao najljepšu poeziju koja je nastala sanjareći o životu, o ljubavi i odrastanju”, poručio je Mitrić.

Sekulićeva je navela da su “djeca ljudi, a ljudi su stvaraoci”.

“Ta potreba da se nešto stvori, da bude drukčije od već stvorenog, da bude neuhvatljivo i neponovljivo, veća je i izraženija kod djeteta nego kod odraslog čovjeka. U mnogo čemu odrastao čovjek se već našao, odredio i potvrdio, a dijete je na početku čovjekovog puta u veliki svijet”, kaže Sekulićeva.

Na promociji su svoje stihove govorili neki od mladih pisaca čije su pjesme objavljene u ovoj knjizi – Gordana Borenović, Sara Purković, Dajana Papaz, Milica Kovačević, Ana Vuković i Boris Đorem.

Stručni žiri 12. Festivala poezije za djecu i mlade Istočno Sarajevo, povodom obilježavanja 40. godina od štampanja prve knjige pjesnika Radoslava Samardžije, nagradu Pjesničko uzdarje “Radoslavnica” dodijelio je Milici Vučković iz Niša.

Prvu nagrada na konkursu o temi “Djeca nisu ovce” u kategoriji djece do 11 godina osvojio Luka Maksimović iz Niša, drugu Una Bugarčić iz Kragujevca, a treću njen sugrađanin Aleksa Nikolić.

U kategoriji od 12 do 17 godina najbolja je bila Tijana Starčević iz Rudanke kod Doboja, drugu nagrada ravnopravno su podijelile Nikola Đurić iz Blatnice kod Teslića i Ksenija Lalović iz Istočnog Sarajeva, dok treću nagrada dijele Milica Purković iz Rogatice i Anđela Ćirić iz Pala.

Na konkursu za mlade pjesnike od 18 do 30 godina o temi “Osluškivanje Boga” pobijedio je Nikola Radovanović, druga je bila Anja Tasovac, a treća Dragana Ambulija, svi iz Trebinja.

Posebna nagrada za odlično izveden akrostih pokojnom Radoslavu Samardžiji u pjesmi “Djeca nisu ovce” pripala je Danijeli Jokić iz Lopara.

Na promociji su uručene knjige bibliotekama osnovnih i srednjih škola Istočnog Sarajeva.

Organizator 12. Festivala poezije za djecu je “Forum teatar” Istočno Sarajevo, generalni sponzor Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, a medijski pokrovitelji Srna, Radio-televizija Republike Srpske, Televizija Istočno Sarajevo i “Glas Srpske”.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments