Otvaranje izložbe Marka Kusmuka 24.januara

0

VIŠEGRAD – U okviru devetog „Kustendorf festivala“, mladi akademski slikar Marko Kusmuk sa Pala predstaviće se u nedjelju, 24. januara, samostalnom izložbom koju će u Andrićgradu otvoriti proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica.Kusmuk će likovnoj publici u „Kamengradu“ predstaviti 30 slika, ulja na platnu, iz ciklusa „Lica i naličja“, velikog formata, koje su nastale u posljednje tri godine.

Riječ je o Kusmukovoj 11. samostalnoj izložbi, a njegovi radovi nalaze se u kolekcijama od Italije do Kine.

Izložba će biti otvorena do kraja februara u galeriji Andrićevog instituta „Lubarda“.

U katalogu koji prati ovu izložbu, Kusturica je napisao da je, gledajući Kusmukove slike, stekao prvi utisak da je riječ o slikaru koji „neobično snažnom figuracijom i crtačkim djelovanjem podsjeća na ono što je upravo u toj BiH valjalo“.

„Između neke lakoće i Magritovske kombinacije u koju je lako ulazio LJubović, do dobrog zamaha koji je imao Berber, rekao bih one grafike koje je nama pred oči donio Aleksić, i kada nismo znali koliko je popularan, a bio je popularniji u Beogradu, nego u Sarajevu. Znači, ovdje imamo mladog slikara koji ne samo da nam je osvježio sjećanja na bivšu domovinu, nego nam je ono što je u njoj, donio pred oči…“, zapisao je idejni tvorac i osnivač Andrićgrada.

Kusturica ističe da je „divno što ovaj mladi čovjek sa Pala sintetiše jednu vrstu likovnog, odnosno umjetničkog iskustva koje taman da je iščezlo i nestalo u vremenima kada je slikarstvo u Sarajevu bilo dio jednog pozitivnog trenda, gdje su ukrštani narodi, ukrštane nacije, pod dobrom kontrolom države uspijevali da i u slikarstvu, i u dugom i kratkom filmu, i u literaturi, njedre s vremena na vrijeme dobre stvari“.

Likovni kritičari Aleksandra Stolić i Ivana LJubimirović primjećuju da se u Kusmukovim djelima „apstrahovanjem, raščlanjivanjem i destrukcijom lica, javljaju segmenti naličja, koji se kroz cijeli ovaj ciklus, javljaju kao krucijalna komponenta“.

Prema njihovom viđenju, Kusmuk na svojim slikama, služeći se iskustvima sopstvene umjetničke prakse, razrađuje unutrašnje stanje čovjeka, gdje ekspanzija boja preuzima dominaciju i naglašava psihološku sadržinu portreta.

Oni poručuju da izložba „Lica i naličja“ „ne predstavlja model puke deskripcije, naprotiv, ovaj ciklus nastao je duboko iz unutrašnjeg doživljaja podsvjesnih impulsa samog slikara, koji svoje umjetničke koncepte materijalizuje u medij slike“.

Tridesetjednosgodiši Marko Kusmuk diplomirao je 2007. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti u Sarajevu, magistrirao u Rimu na Akademiji lijepih umjetnosti 2008. godine. U 2011. godini u Beogradu upisuje Doktorske umetničke studije, Fakultet za umetnost i dizajn, odsjek slikarstvo u klasi profesora Miloša Šobajića. Priprema odbranu doktorske disertacije sa radom/tezom pod nazivom „Lica i naličja“.

Samostalni je umjetnik, izražava se slikarstvom, skulpturom, grafičkim dizajnom, a 2010. godine Kusturica ga je angažovao na projektu izrade voštane figure DŽonije Depa na Mećavniku.

Kusmuk je kolektivno izlagao na više od 40 žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu /Kina, Italija NJemačka, Crna Gora, BiH i Srbija/, i autor je više samostalnih izložbi u Italiji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare