Otvaranje bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu 5. oktobra

0
Otvaranje bolnice

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu u petak, 5. oktobra biće otvorena bolnica “Srbija”, čijom izgradnjom je uspostavljena moderna i funkcionalna zdravstvena ustanova u kojoj će medicinska zaštita biti dostupna za oko 120.000 građana sa ovog područja, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

“Ukupna cijena nove bolnice sa uračunatim PDV-om je 54.502.101 KM”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Na svečanosti povodom uspješne izgradnje i opremanja ove bolnice biće predstavljen i potpuno novi identitet ove zdravstvene ustanove koja se prema odluci Vlade Republike Srpske zove Javna zdravstvena ustanova Bolnica “Srbija”.

Bolnica je naziv dobila u znak zahvalnosti Srbiji za liječenje građana sarajevsko-romanijske regije u ratnom i poratnom periodu, kao i za stalnu podršku doprinos u edukaciji zdravstvenih radnika s ciljem razvoja zdravstvenog sistema na području Istočnog Sarajeva.

U saopštenju se navodi da je ova zdravstvena ustanova povezana sa prethodno izgrađenim i opremljenim ambulantnim dijelom-Poliklinikom, te da sada čini kompleks od oko 15.000 metara kvadratnih, sa oko 210 bolničkih kreveta.

Otvaranje bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu 5. oktobra

Nova bolnica podijeljena je na funkcionalni i stacionarni dio i raspolaže sa svim medicinskim specijalističkim službama, kao što su odjeljenje neurologije, onkologije, oftalmologije, odjeljenje za bolesti uha, grla i nosa, pulomologije, urologije, interno odjeljenje, odjeljenje nefrologije, pedijatrije, hirurgije, ginekologije, kao i porođajno odjeljenje i neonatologije.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske navode da nova bolnica ima i odjeljenja intenzivne i poluintenzivne njege, kao i centralnu laboratoriju.

“Odjeljenja intenzivne i poluintenzivne njege opremljena su najsavremenijom medicinskom opremom prema zahtjevima i potrebama hirurške, kardiološke, neurološke i internističke intenzivne njege. Koncipirana su i organizovana tako da je omogućen stalni nadzor pacijenata od medicinskog osoblja”, navodi se u saopštenju.

Operacione sale su opremljene najsavremenijim operacionim stolovima sa svim dodacima i neophodnom hirurškom i anasteziološkom opremom.

“Pored centralnog operacionog bloka tu je i operacioni blok za ginekologiju i akušerstvo, zatim porodilišta sa operacionom salom i porođajnim stolovima, kao i sobama za oporavak pacijenata sa sestrinskim punktom, muškim i ženskim sanitarnim propusnikom, prostorom za pripremu pacijenata za operaciju, priručne laboratorije sa bankom krvi i slično”, navodi se u saopštenju.

Otvaranje bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu 5. oktobra

Prilikom izrade projekta posebno se vodilo računa o bezbjednosti pacijenata i sistemima održavanja čistoće, horizontalnoj i vertikalnoj komunikaciji.

Sterilizacija je organizovana na nivou kompletnog objekta, sa razdvojenim putevima čistog i nečistog materijala, koji se donosi ili iznosi sa sterilizacije.

“Urgentni blok ima sopstveni odvojeni ulaz. Komunikacijama je povezan sa ostalim sadržajima u prizemlju, stacionarom i postojećim objektom kuhinje, magnetne rezonance i Poliklinike”, navodi se u saopštenju.

U okviru urgentnog bloka je hirurška sala i soba za opservaciju sa tri kreveta, kao i čekaonica, sestrinski punkt, priručna laboratorija, internistička ambulanta, neurološka ambulanta, hirurška ambulanta, gipsaona, te doktorska soba, santirani blokovi za osoblje i posjetioce…

“Nova bolnica `Srbija` omogućava potpuno novi komfor za boravak pacijenata u sobama sa automatizovanim i podesivim krevetima visokog kvaliteta uz mogućnost stalne komunikacije sa medicinskim osobljem i prilagođenim sadržajima za lica sa invaliditetom ili slabo pokretne pacijente”, navode iz Ministarstva.

Ova bolnica izgrađena je u skladu sa svim standardima energetske efikasnosti i protivpožarne bezbjednosti, a upotrijebljeni materijali zadovoljavaju sve potrebne izolacijske, termičke, protivklizne, antistatičke, antibakterijske standarde, kao i standarde visoke otpornosti.

Kamen temeljac za ovu bolnicu u julu prošle godine položili su predsjednik Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i direktor Bolnice Goran Todorović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments