Otpušteno 25 radnika opštinske administrativne službe

0

FOČA – Nova vlast u Foči otpustila je 25 radnika opštinske administrativne službe, kako je objašnjeno, zbog toga što su primljeni bez konkursa pred izbore.

Odmah po preuzimanju vlasti, načelnik Radisav Mašić je pozvao upravnog inspektora rada koji je po kratkom postupku pregledao ugovore i naložio njihovo poništavanje. Otpušteni radnici smatraju da je u pitanju politička odmazda jer su zaposleni u mandatu prethodnog načelnika Zdravka Krsmanovića. Većina njih radi najmanje pola godine, a ima ih i sa više od dvije godine staža u opštini. Otpušteni radnici Akva parka upozoravaju da bi moglo doći do havarije u tom novoizgrađenom objektu koji zahtijeva stalni nadzor i ispumpavanje podzemnih voda. Glavni majstor na Akva parku, Ljubomir Pljevaljčić je ratni vojni invalid, otac troje djece.

– Bio sam od samog početka montiranja opreme, imam sertifikate firme koja je isporučila opremu, bio sam na obuci, imam adekvatnu školu, dobio sam rješenje za stalni posao, radio sam cijelo ljeto na Akva parku, da bi sad sa novom vlasti jednog dana došli, zaključali, otjerali nas napolje, bez ikakvog objašnjenja. Da bi apsurd bio veći, mašinska hala u kojoj se nalazi preko milion maraka vrijedne opreme, koja je pod garancijom, svaki sat može da se potopi. Otjerani smo napolje, zaključano je sve, podzemne vode nadolaze i ako se pumpe ne upale, za noć sve može da popalvi i da nastane ogromna šteta. Svima je jasno da se ovdje radi o političkom mobingu, mi smo jednostavno diskriminisani i svoja prava tražićemo putem suda. Tužićemo i lično načelnika opštine koji je potpisao svima otkaz samo zato što nismo članovi SNSD-a- rekao je Pljevaljčić.

Radnici kažu da nova vlast nije imala milosti ni prema najosjetljivijim kategorijama, pa su bez posla ostala i djeca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, pa čak i mlada majka koja se porodila prije mjesec dana, te jedna trudnica. – Pričali su o natalitetu, o demografskoj politici, a sad smo u situaciji da je na ovom spisku od 25 ljudi, žena koja se porodila prije mjesec dana, žena koja je u devetom mjesecu trudnoće, bez posla su ostavljeni sin i ćerka poginulih boraca, dvije djevojke koje su ćerke ratnih vojnih invalida- ističe Dragana Ivanović, otpuštena radnica, supruga nezaposlenog ratnog vojnog invalida, koja je radila u opštini od 2009. godine.

Svetlana Stanojević je ćerka ratnog vojnog invalida, a radila je kao medicinska sestra u Akva parku.- Zar su naši roditelji zaslužili da im djeca dobiju otkaz. Jutros kada nas je Mašić primio na razgovor, prvi put nas je i vidio. Pitala sam ga da li znate kako se ja zovem, odgovorio je da ne zna, znate li koga ste otpustili, ne znam. Pa ja sam dijete ratnog invalida, rekla sam, a on je odgovorio da to nije znao. Samo mu je bio cilj da otpusti 25 ljudi koje je prethodni načelnik Zdravko Krsmanović primio. Jutros se kao pokajao što je to sve tako- kaže Svetlana Stanojević.

Načelnik Mašić nije želio komentarisati otpuštanje radnika, a u opštinskom Odjeljenju za opštu upravu tvrde da su ugovori zasnovani suprotno zakonu. – Izmjene i dopune postojeće sistematizacije prethodni načelnik opštine je donio krajem septembra. Znači, radi se o pravilniku koji je načelnik donio i koji nije objavio u skladu sa zakonom, tako da izmjene i dopune nisu stupile na snagu. Druga nezakonitost odnosi se na javno oglašavanje prilikom zapošljavanja što je opština bila dužna sprovesti u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi- kaže načelnica opšte uprave Dragica Kulić. Radnici smatraju da su njihova radna mjesta po sistematizaciji i da je po postojećem zakonu konkurs obavezan samo za državne službenike. – Kad bi tako gledali mislim da bi pola radnika, ili bar trećina, Kliničko bolničkog centra u Foči, KPZ-a, velikog broja javnih preduzeća u RS u kojima je primano bez konkursa, gdje je vladajući SNSD zapošljavao svoje kadrove, da bi sigurno ostali bez posla, ako bi se ovim našim primjerom poveli. Ako je novi načelnik Radisav Mašić toliki legalista, čime želi samo da zamaskira očiglednu diskriminaciju, kako mu nije smetalo da protekle četiri godine obavlja dužnost VD direktora radio stanice.? – kaže Dragana Ivanović. U opštini objašnjavaju da je načelnik Mašić postupio po nalogu upravnog inspektora, dok radnici tvrde da je inspektor morao uzeti i od njih izjave. Sve je provedeno po hitnom postupku, što jasno ukazuje na politički obračun, smatraju otpušteni radnici koji najavljuju da će nastaviti sa protestima ispred zgrade opštine.

(www.palelive.com / visegrad24.info)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare