Otkrivene spomen-biste indijskih velikana

0

MILIĆI – Park velikana u Milićima od danas je, uz biste srpskih, ruskih, evropskih i kineskih velikana, bogatiji za indijske velikane, osnivača moderne indijske države Mahatmu Gandija i književnika i nobelovca Rabindranata Tagore.

Biste su na prigodnoj svečanosti, upriličenoj povodom “Indijskih dana kulture” koje je organizovala kompanija “Boksit” iz Milića, otkrili ambasador Indije u BiH Rahul Čabra i predsjednik Kompanije Rajko Dukić.

Obraćajući se okupljenima na svečanoj ceremoniji, Dukić je rekao da sada Park velikana sadrži 44 biste ličnosti koje su dale nemjerljiv doprinos razvoju i napretku ljudske civilizacije.

On je izrazio uvjerenje da će, nakon kulturnih, vrlo brzo doći do kontakata i na ekonomskom planu sa indijskim privrednicim, podsjećajući da je “Boksit” prije 20 godina takvu saradnju uspostavio i sa kineskim preduzećima.

“Indija je velika zemlja i ima ekonomiju koja se danas razvija po najvećoj stopi, čak većoj nego što se razvija Kina. Ove godine je ta stopa rasta bila čak osam procenata. Indija je veliko čudo”, rekao je Dukić.

Ambasador Indije u BiH Rahul Čabra je prije nekoliko mjeseci, tokom boravka u Milićima, posjetio i Park velikana, te tom prilikim izrazio ženju da se u spomen-postavci nađe i neki od indijskih velikana.

“Taj prijedlog je, zahvaljujući predsjedniku Dukiću, odmah prihvaćen i ja mu zahvaljujem na tome. To znači da je ‘Boksit’ u veoma dobrim rukama, ako bude reagovao na prijedloge kao što je bio moj, brzo i ekspiditivno, Milići su u dobrim rukama”, rekao je novinarima indijski ambasador, koji je Dukiću uručio zahvalnicu za doprinos promociji indijske kulture i tradicije.

U okviru “Indijskih dana kulture” večeras je u Domu rudara u Milićima organizovan i kulturno-zabavni program u okviru kojeg su nastupili muzičari Rađeš Gangani i Zoltan Lantos, te plesačica i pjevačica Sanali Roj.

Održano je predavanje o indijskoj kulturi, te upriličena projekcija indijskog igranog filma.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments