Otkrivena spomen-ploča fudbalerima „Romanije“ poginulim u ratu

0

Na Palama je danas otkrivena i osveštana spomen-ploča na kojoj su imena osam fudbalera kluba „Romanija“, koji su poginuli kao borci Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Milan Petrović, sin poginulog borca Vlajka, podsjetio je da je njegov otac bio poznati fudbaler i jedan od nosilaca izgradnje stadiona na Palama koji je otvoren 1. septembra 1985. godine.

On je zahvalio novom rukovodstvu Fudbalskog kluba „Romanija“, načelniku opštine Bošku Jugoviću i ostalima koji su pomogli da spomen-ploča bude postavljen u kompleksu Sportsko-rekreativnog centra koji nosi ime njegovo oca.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da su sedmorica njih poginuli 1992. godine, a jedan 1993. godine, te ukazao na potrebu da se nastavi njegovati kultura sjećanja.

Parađina je istakao da se predstavnici Boračke organizacije zalažu da država ispravi određene greške i nepravde prema boračkim kategorijama, posebno porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalida i demobilisanim borcima.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je dužnost svih da se sjećaju poginulih za slobodu srpskog naroda.

On je naveo da uspomene na osmoricu boraca čuvaju tako što opština ulaže u Fudbalski klub „Romanija“, za koju su nekada igrali.

Aleksandar Lasica, predsjednik Fudbalskog kluba „Romanija“ koji postoji 75 godina, kaže da je postavljanje spomen-ploče dokaz da njih osam nisu zaboravljeni i da svi igrači koji budu nosili dres „Romanije“ moraju znati ko su oni bili.

Vijence na spomen-ploču položile su porodice poginulih boraca, predstavnici grada Istočno Sarajevo, opštine Pale i Boračke organizacije sa Pala.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare