Otkrivena bista Gavrila Principa

0

MILIĆI – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Kompanije „Boksit“ iz Milića Rajko Dukić i Boračke organizacije Srpske Pantelija Ćurguz danas su u okviru proslave 55 godina rada „Boksita“ i povodom Vidovdana u milićkom Parku velikana otkrili bistu Gavrila Principa.

Predsjednik Kompanije „Boksit“ Rajko Dukić, koji je inicijator postavljanja biste, rekao je novinarima da nije slučajno što se baš u Milićima otkriva Principova bista, jer je veliki broj Milićana, koji su na određen način bili vezani za Sarajevski atentat, osuđen na smrt ili dugogodišnju robiju.

„Milićani Aleksa Jakšić i Matija Popović učestvovali su u formiranju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva `Prosvjeta`, Srpskog gimnastičkog društva i društva `Srpski soko` iz Sarajeva, a na poznatom banjalučkom procesu osuđeni su na smrtne kazne, koje su kasnije zamijenjene dugogodišnjom robijom. Pored njih, 16 građana sa područja ove opštine, presudom austrugarskog suda u jesen 1914. godine, kao saučesnici i komite obješeni su u Milićima“, podsjeća Dukić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz istakao je da, otkrivajući u Milićima bistu Principa, srpski narod pokazuje koliko pamti i cijeni svoju prošlost i želi svijetlu i naprednu budućnost.

„Ne može se za ovog mladog patriotu reći da je terorista, već naprotiv, riječ je o patrioti koji je uistinu svojim postupkom htio da obezbijedi novo, pravednije vrijeme na ovim prostorima, ne samo za srpski, već i za ostale narode koji su u to vrijeme bili ugnjetavani“, naglasio je Ćurguz.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare