Otkriven mural posvećen srpskom jeziku i pismu

0

U Srednjoškolskom centru na Palama danas je otkriven mural posvećen srpskom jeziku i pismu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.
Mural su uradili profesor likovne kulture Branislav Kovačević i njegovi učenici koji pohađaju likovnu sekciju u Srednjoškolskom centru „Pale“.

Član sekcije i učenica gimnazije Anđela Vuković rekla je da mural ima za cilj da prikaže stvaranje srpskog jezika na što zanimljiviji način, da učenicima bude prisniji.

„Tu vidimo mnogo šarenila. Na samom dnu drveta vidimo Dositeja Obradovića i Sava Mrkalja kao začetnike stvaranja srpskoga jezika. Iz tih korijena niče ogromno stablo gdje vidimo Vuka Karadžića kao jednog od najupečatljivijih likova na muralu iznad koga se vije krošnja na kojoj piše `Oče naš`, a Karadžić je predstavljen kako stvara ćirilicu. Iz te krošnje vidimo likove naših najvećih pisaca kao što je Petar Drugi Petrović NJegoš, Desanka Maksimović, Miloš Crnjanski, Isidora Sekulić, Jovan Dučić, monahinja Jefimija“, objasnila je Vukovićeva.

Ona kaže da nisu mogli da stave sve srpske pisce, ali su se potrudili i izdvojili neke od najupečatljivijih.

Vukovićeva je istakla da se na muralu mogu vidjeti zelene i šarene grane, a svaka predstavlja težinu, obim i značaj srpske književnosti.

„Svako to šarenilo predstavlja dušu jedne knjige jer svaka knjiga ima drugačiju dušu i svaka duša je drugačije boje. Na muralu se nalaze i slova, plod drveta, što je najsavršenije djelo naše istorije“, istakla je Vukovićeva.

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika, koji je Unesko odredio kao dan kada se veća pažnja posvećuje pitanjima njegovanja jezičke i kulturne različitosti.

Oko 6.000 jezika se govori u svijetu, ali lingvisti prognoziraju da će do kraja 21. vijeka više od polovine, čak i do dvije trećine odumrijeti.

(www.palelive.com / Srna / Foto: RTVIS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare