Otklanjanjem crnih tačaka do sigurnijih puteva u Srpskoj

0

VLASENICA – Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je danas u Vlasenici da je na putevima u Srpskoj identifikovano više od 40 crnih tačaka, čija sanacija uveliko traje, s ciljem povećavanja bezbjednosti u saobraćaju.

„Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske i Javno preduzeće `Putevi Republike Srpske` identifikovali su više od 40 crnih tačaka na putevima u Srpskoj. Tri smo već sanirali, za devet radimo projektnu dokumentaciju za sanaciju, a ostale smo obilježili saobraćajnom signalizacijom i u dogledno vrijeme ćemo i njih sanirati“, izjavio je Trninić.

Trninić, koji je danas u Vlasenici prisustvovao manifestaciji Dan bezbjednosti u saobraćaju, u okviru obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, rekao je da je moto akcije „Pješačite sa nama“.

„Želimo da ukažemo da je potrebno više pribjegavati vožnji biciklima i javnim prevozom, pa i pješačiti, čime ćemo smanjiti zagađenje vazduha“, rekao je Trninić.

On je podsjetio da Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Auto-moto savez Srpske, uz pokroviteljstvo Ministarstva saobraćaja i veza, sprovode niz edukativnih i preventivnih aktivnosti, s ciljem povećanja bezbjednosti saobraćaja.

„Rezultate imamo, statistika se znatno popravlja – smanjen je broj stradalih u saobraćajnim nesrećama, iako nismo zadovoljni sve dok postoji i jedan stradali. Ali, moram izraziti svoje zadovoljstvo što prošle godine nije bio nijedan stradali, niti povrijeđeni učesnik u saobraćaju, mlađi od 14 godina“, istakao je Trninić.

Predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske posjetili su Dječiji vrtić „Prvi koraci“ i Srednjoškolski centar „Milorad Vlačić“, gdje su održali predavanja o temama „Deset lekcija koje život znače“ i „Alkohol i mladi vozači“.

Centralni dio današnje manifestacije u Vlasenci upriličen je na platou ispred Poljoprivrednog fakulteta, gdje su na improvizovanom saobraćajnom poligonu predstavljeni demonstrator upotrebe sigurnosnog pojasa, simulator prevrtanja, te tekozvane „pijane naočare“ koje simuliraju uticaj alkohola na čovjeka.

Predstavnik Agencije Milan Tešić novinarima rekao je da slične manifestacije organizuju često, na zadovoljstvo i inicijativu gradova i opština u Srpskoj, s ciljem upoznavanja svih pripadnika društva, pogotovo djece, o važnosti bezbjednosti u saobraćaju.

„Agencija je kroz javne pozive za sufinansiranje projekata pomogla dva projekta u Vlasenici, koji se direktno tiču bezbjednosti saobraćaja“, rekao je Tešić novinarima.

Tešić je, komentarišući problem bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj, rekao da su u proteklih osam mjeseci na putevima u Srpskoj poginula 83 lica, od kojih u julu i avgustu 36.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević novinarima je rekao da je ova lokalna zajednica proteklih godina uradila mnogo na povećanju bezbjednosti u saobraćaju, te da su locirali sve problematične tačke.

„Uočili smo sve nedostatke koje imamo i izradili projektnu dokumentaciju, a sredstva smo obezbijedili uz pomoć Agencije i Ministarstva. Očekujem da će u toku ove sedmice biti raspisan tender za nabavku kompletne horizontalne i vertikalne signalizacije što će u narednim mjesecima biti završeno“, rekao je Kraljević.

U današnjoj akciji, koju su organizovali Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i opština Vlasenica, učestvovali su i pripadnici vlaseničke Teritorijalne vatrogasne jedinice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare