Osveštanje spomenika Patrijarha Pavla 17. oktobra

5

Spomenik blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, visok dva i po metra, koji je postavljen ispred Sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila na Palama, biće osveštan 17. oktobra.

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom obavijestio je Upravu četvtre paljanske parohije da će čin osveštanja biti obavljen 17. oktobra u 12.00 časova.

Spomenik je djelo akademskog vajara i slikara Bojana Mikulića iz Banjaluke, a na postolju su ispisane riječe patrijarha Pavla – „Proći će sve ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek“.

Spomenik je dar paljanske kompanije „Stanišić“ stanovnicima ove lokalne zajednice povodom 25 godina postojanja i rada ove kompanije.

„Na ovaj skroman način želimo da zahvalimo sugrađanima za podršku koju su nam sve ove godine davali jer sam siguran da bez njih ne bismo bili ovdje gdje smo danas“, rekao je ranije Srni osnivač kompanije Aco Stanišić.

On je dodao da je namjera i da na ovaj način odaju počast velikom čovjeku, blaženopočivšem srpskom patrijahu Pavlu koga su za života mnogi nazivali „živim svecem“.

Spomenik je urađen u bronzi, težine oko 350 kilograma, a pravljen je u livnici „Janković“ u Smederevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
5 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Pitam načelnika opštine, kao i crkvene oce, da li i ja mogu podići spomenik i postaviti isti na šetalište!?
Da li je moguće da su dozvolili da se ovo dešava!

Oprosti im Bože, ne znaju šta rade, rekao bi patrijarh…

Reklo bi se da uz uredne saglasnosti možeš. To se zove valjada zadužbina. Možeš i novu crkvu napraviti, česmu, pozorište…
Kroz vjekove se tako gradilo. Npr. Mehmed Paša je tako most u Višegradu napravio, ako ti nije žao para, pokušaj, vidjećeš da može.
Drugim rječima, dokle negativa, šta nam smeta spomenik…

Pravi dobrotvori ne prave reklamu, marketing svojim postupcima. Sporan je „izvodjac radova“ na spomeniku sa potpisom firme Stanisic. Spomenik je i mozda mogao da bude podignut ali bez ikakvog potpisa. Valjda je dovoljno sto donatora zna crkva, a dobar glas se daleko cuje.

Je li treba oblijepiti i crkvu potpisima-prezimenima svih dobrotvora da se zna koje porodice su najvise dale!!!!

Ovaj spomenik je trebalo postaviti nakon uređenja platoa ispred Hrama. Ovako je ogroman nesklad!

Polako ljudi zasto sve docekujete „na noz“. Dobro rece „tuzibaba“probaj -vidjeces. Zasto nesto lijepo I uzviseno napadate.