Osveštanje Spomen kapele u Starom Brodu

0

VIŠEGRAD – U Starom Brodu, kod Višegrada, u subotu, 20. septembra, biće osveštana Spomen kapela izgrađene u znak sjećanja na 6.000 Srba, koje su u proljeće 1942. godine ubile ustaše.

Osveštanju Spomen kapele, koje je predviđeno u 9.00 časova, prethodiće Sveta arhijerejska liturgija, potvrdio je Srni lokalni sveštenik Dragan Vukotić.

Promocija dokumentarnog filma „Spokoj kraja“ Milana Nikodijevića i knjige „Stari Brod – zaboravljeni zločin“ izdavačke kuće „Dabar“ biće održana u petak, 19. septembra, u velikoj kino-sali u Andrićgradu, sa početkom u 18.00 časova.

Ustaške jedinice predviđene Jurom Francetićem pokrenule su u proljeće 1942. godine ofanzivu sa namjerom da protjeraju i pobiju sprsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH.

Tokom ove ofanzive, ustaše su mučki pobile 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Izgradnja Spomen kapele u Starom Brodu, posvećene srpskim žrtvama stradalim u proljeće 1942. godine na rijeci Drini, počela je 2007. godine uz blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare