Osveštana prva crkva na Zelengori

0

FOČA – U selu Vrbnica na obroncima Zelengore, u opštini Foča, danas je osveštana Crkva Svetog Pantelejmona, koja je prilozima vjernika sagrađena za 12 mjeseci.
Uz blagoslov NJegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, hram je osveštao rektor Bogoslovije „Sveti Petar Dabrobosanski“ iz Foče arhimandrit Lazar Lazarević.

„Ovdje ne živi mnogo ljudi, ali ih ima mnogo koji dolaze i okupljaju se nedjeljom i praznicima. Hram će biti njihov saborni centar gdje će vrijeme provoditi u molitvi i iz kojeg će izlaziti preobraženi“, rekao je arhimandrit Lazar.

Predsjednik Odbora za izgradnju hrama Milutin Vujičić kaže da je gradnja počela u julu prošle godine, a tačno prije godinu dana osveštani su temelji.

„Ovo je hram tuge i bola za svim srpskim žrtvama sa Zelengore, za srpskom mladeži na čelu sa Dražom Mihailovićem, kao i za partizanskim borcma sa Sutjeske koji su branili Jugoslaviju od okupatora“, rekao je Vujičić.

On je podsjetio da je u Vrbnici bila partizanska bolnica koju su mještani čuvali i u koju su donosili hranu, ističući da je ovo selo dalo veliki doprinos borbi za slobodu.

„Zelengora je kosturnica srpskih patriota i u tome je značaj ove crkve“, naglasio je Vujičić.

On je istakao da je hram sagrađen zahvaljujući velikom zalaganju svih članova odbora i razumijevanju građana.

„Nismo tražili sredstva ni od opštine, ni od Republike, izuzev što je opština dala 2.000 KM za hram“, dodao je Vujičić.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je ovo veliki događaj za srpski narod.

„Ovdje nikad nije bilo crkve, u ovakvom prelijepom prirodnom ambijentu koji je Bogom dan za to. Mještani više neće morati da se krštavaju u drugim crkvama jer sada imaju svoju“, rekao je Mašić.

Mještani ističu da su godinama ovo priželjkivali i da im se san ostvario.

Devedesetogodišnja Spasenija Kovačević kaže da su srećni što su dobili mjesto na kome će se Bogu moliti. „Bila sam na službi, osjećam se prelijepo“, rekla je baka Spasenija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare