Osveštan spomenik u Mokrom

0

MOKRO – U Mokrom kod Pala danas je osveštano spomen-obilježje i služen parastos za 52 poginula i preminula borca iz tog mjesta.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je novinarima da uspomena na njih i obaveza prema porodicama moraju biti trajni zalog društva i da je današnji događaj na neki način vraćanje duga ljudima koji su dali živote.

„On se nikada neće vratiti u potpunosti, jer su ljudi dali živote za stvaranje Republike Srpske, ali uspomena na njih i obaveza prema porodicama, moraju biti trajni zalog društva“, istakao je Ćosić.

On je podsjetio da je na ovom mjestu i spomenik za 137 srpskih boraca iz Drugog svjetskog rata.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je čast biti na mjestu gdje su uklesana imena svih srpskih vojnika sa ovih prostora i najavio da je u planu i završetak spomen-sobe u Mokrom.

„Kultura sjećanja je veoma važna. Mi moramo za narednih 30 godina obezbijediti ko će ovu priču prenositi generacijama koje dolaze“, naglasio je Jugović.

Nenad Tomović, nastavnik istorije u Osnovnoj školi „Mokro“, koja je jedan i od organizatora manifestacije, rekao je da učenici u okviru nastave obilaze i uče o događajima i ljudima koji su zaslužni za nastanak Srpske.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije „Mokro“ Ranko Minić rekao je da oni koji su preživjeli imaju obavezu i dužnost da ne zaborave one koji su živote ugradili u temelje Srpske.

Izgradnja spomenika počela je u septembru 2018. godine, a nalazi se pored spomenika žrtvama fašističkog terora, koji je rekonstruisan.

Ovaj događaj je prvi u nizu manifestacija koje će biti održane povodom 30 godina od početka Odbrambeno-otadžbinskog rata, u okviru „Dana sjećanja na juni 1992. godine“, čiji je cilj očuvanje sjećanja na poginule borce i sve žrtve postradale za Republiku Srpsku.

Iz Boračke organizacije Pale najavili su da će u nedjelju, 29. maja, od 16.00 časova u Cekovića kući na Palama biti postavljena izložba pod nazivom „30 godina Republike Srpske u Sarajevsko-romanijskoj regiji“, a u srijedu, 1. juna, u 11.00 časova biće osveštan spomenik poginulim borcima iz LJubogošte.

(www.palelive.com / Srna / Foto: RTVIS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare