Osveštan krst na Vidrićima visok 12 metara

0
Osveštan krst na Vidrićima visok 12 metara
Arhiv

SOKOLAC – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje sveštenstva Eparhije dabrobosanske osveštao je danas krst visine 12 metara, podignut na Vidrićima kod Sokoca u blizini budućeg vikend-naselja čija je izgradnja počela u oktobru.

„Evo dana koji stvori Gospod da se ovdje okupimo i veselimo jer podigoste, a mi osveštasmo ovaj predivni krst, znamenje koje će od sada pa u sve vijekove ovdje svjedočiti vašu vjeru, vašu žrtvu, ali i vašu odlučnost da ovi prostori uvijek budu obilježeni pravoslavnim i hrišćanski znamenjem“, rekao je mitropolit Hrizostom.

NJegovo visokopreosveštenstvo je istakao da je od danas ovo „sveto mjesto“ jer je krst Gospodnji ovdje poboden i osveštan i da se vjernici pred njim mole i prizivaju silu Božiju, dodajući da je ovo krst koji simbolizuje pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom.

„Krst se uvijek i podizao u znak toga i mi smo neprestano u duhovnoj borbi i ovo znamenje krsno neka uvijek podsjeća da se vrijedi žrtvovati, boriti i na kraju sa krstom i pobijediti“, poručio je mitropolit Hrizostom mnogobrojnim vjernicima, zvanicama i gostima, okupljenim na uzvišenju Golo brdo u selu Vidrići.

Idejni tvorac izgradnje krsta na Vidrićima Milan Jolović Legenda rekao je da je investitor ovog krsta njegov prijatelj Milan Stanojević, privatni preduzetnik iz Zvornika uz veliku materijalnu podršku Udruženja drvoprerađivača „Romanija“ Sokolac, te podršku Šumskog gaazdinstva „Romanija“ Sokolac i preduzeća „Romanijaputevi“.

„Uradili smo krst visine 12 metara, kraci su širine ukupno sedam metara, a težina je pet tona. Krst je postavljen juče kasno popodne, a izgradila ga je firma `Monting` iz Bijeljine“, rekao je Jolović novinarima.

On je najavio izgradnju manje pravoslavne crkve od drveta u ruskom stilu u blizini krsta na Vidrićima.

Prema njegovim riječima, investitori projekta izgradnje vikend-naselja u etno stilu na Vidrićima počekom naredne građevinske sezone počeće izgradnju većeg izletište, svetilišta i svratišta svih turista koji budu u prolazu, a posebno turista koji dolaze iz Srbije i idu prema turističkim destinacijama na moru i Jahorini.

Jolović je istakao da je na ovom lokalitetu u narednih nekoliko godina planirana izgradnja velikog vikend-naselja u kome će biti ponuđeno ljudima koji nisu iz planinskih krajeva da borave u izgrađenim vikend-kućama, ali i da sami investiraju i grade kuće za odmor na ovom području.

Prema projektu izgradnje, naselje će u svom okviru imati restoran-vidikovac u etno stilu, manji ski-lift i sve druge sadržaje neophodne za ugodan boravak gostiju.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, koji je prisutvovao osveštanju krsta u Vidrićima, rekao je da je već prihvatio ponudu za kupovinu placa za igradnju vikendice u ovom naselju.

„Zašto ne bi neko nekad dao prednost Romaniji u odnosu na Zlatibor i neke druge planine u okruženju gdje ljudi sasvim pristojno žive od turizma. Romanija ima svoje prednosti i, nažalost, niko ih do sada nije koristio i ako je ovo početak za resurse koje ovi prostori imaju, neka je srećno“, poželio je Stevanović.

Slikar i arhitekta Novica Motika iz Zvornika, koji je uradio idejno rješenje za krst na Vidrićima, rekao je novinarima da je ovaj pravoslavni, ruski krst monument sam za sebe i da će sam da priča svoju priču.

„Naredne godine krajem februara krst će biti ukrašen sa 23 zlatne obrve, dimenzija 12 puta 12 centimetara, a početkom marta planiramo izgradnju temelja za crkvu površine 60 kvadrata, takođe u ruskom stilu“, najavio je Motika.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica istakao je da Sokolac postaje privlačan za ulaganje i invesiticije u posljednjih nekoliko godina.

„Sada imamo tri lokacije za izgradnju etno-naselja i zahvaljujem privatnom preduzetniku iz Zvornika Milanu Stanojeviću koji je prvi ovdje došao, uradio jedan objekat i dao značajan doprinos za izgradnju ovog krsta“, naglasio je Bjelica.

Načelnik opštine Sokolac izrazio je veliko zadovljstvo što je od danas mitropolit dabrobosanski Hrizostom i zvanično stanovnik opštine Sokolac i što je danas preuzeo lična dokumenta kao stanovnik ove opštine, što Bjelica smatra velikim danom za ovu lokalnu zajednicu.

Svečanosti osveštanja krsta na Vidrićima prisustvovao je i šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac, kao i predstavnici političkog, privrednog i društvenog života grada Istočno Sarajevo i opštine Sokolac, te mnogobrojni vjernici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments