Osveštan ikonostas, ikone i freske hrama Svetog Nikole

0

MILIĆI – Mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas je osveštao ikonostas, ikone i freske u obnovljenom hramu Svetog Nikole u Milićima, gdje je služio i Svetu arhijerejsku liturgiju.
Ovom molitvenom događaju prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji je rekao Srni da je veoma srećan što je konačno završena obnova hrama Svetog Nikole.

„Ovo ostaje našoj djeci i unučićima, jer ne radi se svake godine jedan ovakav hram. Za dvije godine slavićemo 150 godina hrama, nadam se na još veličanstveniji način nego danas, ali svako okupljanje oko hrama je veliki dan za srpski narod“, rekao je Višković, te istakao da današnjoj svečanosti prisustvuje kao parohijanin, a ne kao visoki zvaničnik.

Mitropolit Hrizostom je u obraćanju vjernicima istakao da je hram u Milićima, poslije obnove koja je trajala gotovo 15 godina, jedan od najljepših u regiji i da je ušao u niz sa velikim pravoslavnim manastirima i crkvama, prepoznatljivih po freskama.

„Mi smo u ovom vremenu prolaznici, ali djela ostaju za pamćenje i za istoriju. Značajno mjesto su upravo i Milići koji su u 21. vijeku svoj hram ukrasili tako divnim freskama i ikonostasom sa kojim se možete ponositi“, rekao je vladika Hrizostom.

Sveštenik milićke parohije LJubiša Vujičić rekao je Srni da hram Svetog Nikole u Milićima ove godine obilježava 148 godina postojanja i da je u proteklih 15 godina temeljno obnovljen.

U okviru tog poduhvata izgrađeni su potporni zidovi da bi se hram zaštitio od urušavanja, obnovljeni temelji i rekonstrisana zgrada hrama, a potom je hram oslikan freskama i postavljen monumentalni ikonostas, koji je dvije godine radio masjtor duboreza iz Milića Rade Pantić.

„Što se tiče unutrašnjeg uređenja crkve, fresaka i ikonostasa, ovo je jedna među tri najljepše crkve u čitavoj Mitropoliji dabrobosanskoj“, rekao je sveštenik Vujičić.

Obnovu su pomogli brojni parohijani, organizacije, ustanove i preduzeća, zvaničnici i ugledne ličnosti, a od stotina dobrotvora najveći doprinos, u radovima i novcu, dali su Kompanija „Boksit“ i njen predsjednik Rajko Dukić.

Dukić je rekao Srni da se ovaj hram kao objekat i arhitektonska struktura, umnogome razlikuje od onoga kakav je bio ranije.

Dukić je danas izabran za kuma fresaka, dok je kum ikonostasa Aleksandar Dukić, koji je i ktitor i darodavac ikonostasa i ikona.

Mitopolit Hrizostom dodijelio je zlatne pohvalnice dvojici Dukića, kao i svešteniku Vujičiću, dok je ostale parohijane i organizacije, koji su učestvovali u obnovi hrama, darovao episkopskim gramatama i pohvalnicama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare