Osuda pozdrava sa tri prsta – pokušaj da se Srbi ponize i podjarme

0

Deklaracija Skupštine Kantona Sarajevo kojom se najoštrije osuđuje dizanja tri prsta ispred zajedničkih institucija atak je na čovjekovu slobodu i vjerska prava i pokušaj da se Srbi osramote, ponize i podjarme, zbog čega na to moraju reagovati prvaci srpskog naroda, izjavio je profesor ustavnog prava Radomir Lukić.

Lukić je Srnu rekao da su podignuta tri prsta svojevrstan simbol pravoslavne vjere, s obzirom da se pravoslavci tako krste kada se mole Bogu i da bi svaka takva zabrana imala uticaja i na vjerska prava.

„Naravno, stvar je mnogo komplikovanija. Mislim da bi se trebali oglasiti svi prvaci srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve ovim povodom u odbranu upotrebe tog simbola, čak i onda kada se koristi da bi se zaštitio vlastiti identitet i da bi se pokazalo da mi postojimo“, naglasio je Lukić.

On je naglasio da bi, s druge strane, Srbi u tom slučaju trebali da kažu da je zabranjeno nositi kratke pantalone i vehabijske bradu, kao i brojna druga obilježja koja treba da ostanu osobina svake ličnosti.

„Neka oblači ko šta hoće i radi ko šta hoće“, poručio je Lukić.

Lukić je rekao da je odluka kantonalne Skupštine atak na čovjekovu slobodu i pokušaj da se Srbi osramote, ponize i podjarme.

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je juče usvojila deklaraciju kojom se osuđuje dizanja tri prsta ispred zajedničkih institucija, a koju je predložio Klub SDA.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare