Ostvaren finansijski suficit

0

MILIĆI – Šumsko gazdinstvo /ŠG/ Milići ostvarilo je u 2016. godini odličan poslovni rezultat, ostvarivši finansijski plan od 110 odsto i suficit na kraju godine od 37.000 KM.
Direktor ŠG Igor Golić rekao je danas za Srnu da je proizvodnim planom bila predviđena sječa 21.000 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata, a realizovano je oko 98 procenata, dok je otpremljeno 98,5 odsto sortimenata u odnosu na plan.

Golić je podsjetio da je u maju 2016. godine ŠG Milići, odlukom Vlade Republike Srpske i Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“, izdvojeno iz ŠG „Birač“ iz Vlasenice i formirano je samostalno gazdinstvo.

Zbog obaveze registracije preduzeća i prikupljanja neophodne dokumentacije, ŠG Milići je sa radom krenulo tek sredinom juna.

„Prilikom razdvajanja gazdinstava urađen je diobni bilans po kojem smo naslijedili značajne troškove, što je u značajnoj mjeri uticalo na tekuće poslovanje i bez tih troškova bilans uspjeha bi bio značajno bolji“, rekao je Golić.

Planom za 2017. godinu predviđena je sječa i otprema oko 30.000 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata, od čega lisičara 70 odsto, a ostalo četinara.

Direktor Golić kaže da su drvni sortimenti milićkog ŠG izuzetno traženi na tržištu, pa očekuje da neće biti problema oko plasmana.

„Namijenjeni su, prevashodno, lokalnim drvoprerađivačima, među kojima posebno cijenimo naše strateške partnere Kompaniju `Boksit`, `Vud-impeks` i `6. maj`, koji preuzimaju bukove trupce, kojih imamo u značajnim količinama. Celulozno i ogrevno drvo plasiramo kupcima u Bratuncu, Srebrenici, Zvorniku i Bijeljini“, rekao je Golić.

On kaže da je planom šumsko-uzgojnih radova predviđeno pošumljavanje i popunjavanje sadnica u šumskim kulturama na površini od pet hektara.

„To su dijelovi područja Bijelog Polja, Sebiočine i Rupovog brda. U tim akcijama imamo dobru saradnju sa opštinom, školama i lovačkim udruženjem, i tu ćemo saradnju nastaviti“, rekao je Golić.

On je dodao da je milićko Šumsko gazdinsto dobilo pohvalu za gazdovanje šumom, koje je u skladu sa strogim kriterijumima predviđenim FSC sertifikata za gazdovanje šumskim resursima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare