Oštrije kazne za izazivače požara

0

VIŠEGRAD – Teritorijalna vatrogasna jedinica Višegrad upozorila je danas građane da prilikom predstojećeg čišćenja i paljenja korova budu maksimalno oprezni zbog mogućnosti izbijanja požara.


Vatrogasci su podsjetili da je Skupština opštine donijela odluku o mjerama zaštite od požara kojom su predviđene oštrije kazne za svako paljenje vatre na otvorenom prostoru ako se ugrožava objekat, šuma ili ljudi, a u periodu od 1. aprila do početka oktobra na snazi je potpuna zabrana loženja vatre na otvorenom prostoru.

Šef uzgoja i zaštite šume u Šumskom gazdinstvu „Panos“ u Višegradu Rajko Nikitović rekao je da je prošle godine ljudskim nemarom buknulo deset šumskih požara od kojih su najveći bili na prostoru Pretiše, Štitareva, Veletova, Vardišta, Hrtar Grada i Prelova.

„U Vardištu su tada izgorjele tri stare kuće brvnare, a u Štitarevu je Šumskom gazdinstvu načinjena šteta od 500.000 KM, ali su lica koja su izazvala požar kažnjena samo uslovno na dva mjeseca“, istakao je Nikitović.

Nepoznati piroman u mjestu Hrtar Grad jednog jutra je bio podmetnuo 30 požara, ali zbog vlage samo se jedan aktivirao, pa su ga šumari brzo ugasili.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare