Osobe sa Daunovim sindromom uključiti u sve društvene aktivnosti

0

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan LJevnaić rekao je povodom realizacije programa osamostaljivanja, radnog osposobljavanja i zapošljavanja lica sa Daunovim sindromom na ovoj planini, da je cilj projekta da se ovim osobama pruži prilika da se uključe u sve društvene aktivnosti.

LJevnaić je podsjetio je da su prije mjesec dana potisali Memorandum o saradnji sa „Daun sindrom centrom“ iz Banjaluke, koji obuhvata osnivanje „Daun sindrom komune“ na Jahorini u kojoj će se realizovati program socijalne rehabilitacije, radnog osposobljavanja i zapošljavanja osoba sa ovim sindromom.

„Apelujem da svi hoptelijeri, ugostitelji, svi subjekti na Jahorini uključe naše drugare, zaposle ih i daju im šansu. To je suština našeg projekta“, izjavio je LJevnaić na konferenciji za novinare.

LJevaić je naveo da osobe sa Daunovim sindromom više nisu gosti Jahorine, već je gledaju kao svoj dom, na šta su u Olimpijskom centru posebno ponosni.

On je dodao da veliku zahvalnost duguju direktoru banjalučkog „Daun sindrom centra“ Zoranu Jeliću, koji je veliki borac i radi na projektu bez interesa.

Jelić je rekao da se na Jahorini prvi put sprovodi program osamostaljivanja osoba sa Daunovim sindromom, radno osposobljavanje i zapošljavanje.

On je naveo da su oni jedina ustanova koja ima program socijalne rehabilitacije.

„To znači da dovodimo osobe koje su već boravile u određenim institucijama ili porodicama. Osoba sa Daunovim sindromom do navršene 19 godine ima pravo mogućnosti da odlazi u određene obrazovne ustanove ili ustanove socijalnog karaktera, a poslije toga oni odlaze kući i tu postoje nevidljive“, ukazao je Jelić i dodao da upravo takve osobe dovode na rehabilitaciju i radno obučavanje.

Prema njegovim riječima, osamostavljivanje ne znači živjeti samostalno, već pravo izbora sa kim će neko živjeti i gdje, te je značajno napomenuti da osobe sa Daunovim sindromom jesu diskriminisane i prije rođenja.

Jelić je istakao da će realizacijom programa uspjeti ne samo da osobe sa Daunovim sindromom vrate šta im pripada, već će se uključivati i u društvene zajednice koje će vidjeti za šta su sve ove osobe sposobne.

„Osobe sa Daunovim sindromom su prvo ljudi, pa tek onda osobe sa sindromom. Potrebno je da se mijenja svijest građana, a posebno roditelja“, naglasio je Jelić.

On je zahvalio Olimpijskom centru „Jahorina“, koji je prepoznao i pružio priliku da se lica sa Daunovim sindromom prvi put iskažu, te im dao mogućnost da se osposobe kao kuvari i konobari.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare