Osnovni sud ponovo u Istočnom Sarajevu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Proširenjem pravosudne mreže, koje je predviđeno programom Ministarstva pravde Republike Srpske, Istočno Sarajevo bi ponovo trebalo da dobije Osnovni sud, što bi stanovnicima opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo omogućilo lakši pristup sudu.

Predsjednik Okružnog suda Istočno Sarajevo Senaid Ibrahimefendić očekuje početak rada Osnovnog suda koji je prije nekoliko godina sa ovog područja prešao na Sokolac i napominje da je tokom posjete ministra pravde Srpske Gorane Zlatković bilo riječi o ponovnom uspostavljanju Osnovnog suda.

On je izjavio Srni da javnost najviše interesuju sudski procesi koji se odnose na procesuiranje ratnih zločina, organizovani kriminal, te krivična djela teških ubistava.

U ovoj godini u postupku su bila četiri predmeta ratnih zločina, od kojih je jedan pravosnažno okončan oslobađajućom presudom, što je potvrdio i Vrhovni sud Republike Srpske.

U drugom predmetu, protiv optuženog je obustavljen postupak, jer je vještačenjem, provedenim po naredbi Suda, utvrđeno da zbog zdravstvenih problema on nije u stanju da prati tok suđenja.

U toku su još dva sudska postupka za ratne zločine. Prema očekivanjima, jedan bi trebalo da bude završen u februaru, dok je drugi predmet u fazi provođenja dokaza odbrane. Još se ne zna kada će ovaj slučaj biti okončan, jer treba da svjedoči lice koje se nalazi u inostranstvu.

Ibrahimefendić navodi da je u toku krivični postupak iz oblasti privrednog kriminala protiv 19 fizičkih i jednog pravnog lica zbog “pranja” novca.

Kao jedno od značajnijih sudskih postupaka koje je u toku, istakao je i suđenje optuženim za teško ubistvo maloljetne Sofije Vukadin sa Pala.

Sud BiH do sada nije prenio ni jedan predmet za ratni zločin Okružnom sudu Istočno Sarajevo iako, prema riječima njegovog predsjednika, imaju sve uslove za nesmetano procesuiranje optuženih.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments