Osnovna škola – prioritet za povećanje energetske efikasnosti

0
Osnovna škola - prioritet za povećanje energetske efikasnosti

SOKOLAC – Opštinska uprava Sokoca donijela je danas odluku da će obezbijediti 50 odsto sredstava za sufinansiranje projekta povećanja energetske efikasnosti za objekat Osnovne škole, čija ukupna vrijednost treba da bude utvrđena do 4. septembra.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da ta sredstva ne može obezbijediti sama lokalna zajednica, ali da će se opština kao nosilac posla, obratiti za pomoć u sufinansiranju Gradu Istočno Sarajevo i Savjetu ministara BiH.

On je naglasio da je ova opština prije nepune četiri godine ušla u projekat uspostavljanja energetske efikasnosti projektom rješavanja daljinskog grijanja na biomasu, koji je kandidovan odgovarajućim finansijskim institucijama.

„Dugo smo radili sa UNDP, USAID i drugim nevladinim organizacijama koje podržavaju ovakve projekte. Prošle sedmice smo obaviješteni da se objekat Osnovne škole Sokolac nalazi na listi prioriteta za potencijalno izvođenje radova na povećanju energetske efikasnosti“, rekao je Bjelica.

On je uvjeren da je rješavanje pitanja uštede energije na ovom objektu neophodno iz više razloga, prije svega zbog dotrajalosti stolarije, dijela fasade i krova.

Bjelica je istakao da je to samo jedan od četiri projekta energetske efikasnosti koje je opština Sokolac odredila kao pilot projekte kreirane u sistemu za upravljanje energijom /EMIS/.

„Na prvo mjesto stavili smo Osnovnu školu, na drugo Dom zdravlja, potom Ustanovu za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i zgradu opštine“, rekao je Bjelica.

Projekat povećanja energetske efikasnosti „Zeleni ekonomski razvoj“ sprovodi UNDP u saradnji sa Švedskom međunarodnom razvojnom agencijom /SIDA/ i Fondom za zaštitiu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Sredstva za realizaciju projekta obezbjeđuje donator u iznosu najmanje 50 odsto procijenjene vrijednosti radova, a drugi dio lokalna zajednica.

Projekat ima za cilj da upozna građane BiH, prije svega najmlađu populaciju sa principima energetske efikasnosti i načinima štednje, ali i da približi nivo potrošnje energije u BiH evropskom nivou.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare