Osnovano Udruženje ratnih vojnih invalida

0
Osnovano Udruženje ratnih vojnih invalida

SOKOLAC – Na Sokocu je formirano Udruženje ratnih vojnih invalida /RVI/ s ciljem boljeg rješavanja problema ove boračke kategorije, rekao je Srni predsjednik Skupštine ovog udruženja Milanko Borovčanin.

On kaže da se grupa RVI odlučila na ovaj korak zbog nezadovoljstva radom Boračke organizacije opštine Sokolac.

Borovčanin je rekao da je do sada pristupnicu potpisalo oko 50 RVI, te da se nisu svi članovi Odbora RVI, koji djeluje u okviru opštinske Boračke organizacije, pridružili novoosnovanom udruženju.

On je podsjetio da je Sokolac među prvim opštinama u kojoj je nakon rata formirano Udruženje RVI koje je, radi jedinstva boračkih kategorija, pripojeno u opštinsku Boračku organizaciju pod čijim okriljem djeluje kao odbor.

„S obzirom da opštinska Boračka organizacija godinama ne radi na rješavanju pitanja bitnih za RVI, odlučili smo da ponovo osnujemo svoje udruženje koje će djelovati u okviru Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske, koji postoji više do 15 godina“, kaže Borovčanin.

On ističe da grupa RVI koja formirala Udruženje nema ništa protiv Boračke organizacije opštine Sokolac, ali da su RVI i njihovi zahtjevi često ignorisani, poput odlaska na banjsko liječenje, obilježavanje značajih datuma iz proteklog rata i pozivi za apliciranje u projektima namijenjenim ovoj boračkoj kategoriji.

Borovčanin kaže da Udruženje očekuje da im opština Sokolac dodijeli sredstva iz budžeta, kao i pomoć od Fonda za profesionalno zapošljavanje i rehabilitaciju RVI iz Prijedora, koji će refundirati troškove za zdravstveno i penzijsko osiguranje jednog zaposlenog invalida u kancelariji Udruženja na Sokocu.

On je rekao da je Osnivačka skupština Udruženja održana ranije, a da su se odlučili da javnost upoznaju o tome tek nakon što su se registrovali i ispunili sve zakonske procedure neophodne za funkcionisanje.

Za predsjednika Udruženja RVI opštine Sokolac izabran je Milenko Kapuran, za predsjednika Predsjedništva Udruženja Delivoje Maksimović, dok je za zamjenika predsjednika Skupštine Udruženja izabran Dragan Jolović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare