Osnovano Udruženje oboljelih od malignih bolesti „Prkos“

0

FOČA – Na inicijativu onkologa Univerzitetske bolnice, u Foči je osnovano Udruženje oboljelih od malignih bolesti „Prkos“.

Subspecijalista onkologije u Univerzitetskoj bolnici Foča Nikolina Dukić kaže da je ovakvo udruženje bilo neophodno, s obzirom na sve veći broj oboljelih od karcinoma.

„U Univerzitetskoj bolnici liječe se pacijenti sa cijele regije – od Trebinja do Sokoca, pa i šire. Porast oboljelih zahtijeva ovakav vid organizovanja u smislu pomoći jednih drugima, unapređenja liječenja i uopšte života pacijenata, ali i da utiču na šire narodne mase da se na vrijeme javljaju ljekaru da bi se bolest na vrijeme otkrila“, kaže Dukićeva.

Ona dodaje da će se o učestalosti oboljenja od raka moći preciznije govoriti kada bude završena statistička obrada podataka, odnosno izrada višegodišnje studije, koja je u toku.

„Mjesečno na našem odjeljenju oko 150 pacijenata prima hemioterapiju, sa različitim istorijama bolesti, a godišnje ih bude od 1.500 do 1.800. Naravno, postoje pacijenti koji nisu na hemioterapiji, koji su samo na praćenju i ambulantnim pregledima, tako da je taj broj znatno veći“, upozorava Dukićeva.

Subspecijalista onkolologije u Univerzitetskoj bolnici Foča Jelena Vladičić Mašić ističe da, ne samo oktobar, već svaki mjesec u godini treba da bude posvećen prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju od ove opake bolesti.

„Najnoviji epidemiološki podaci za razvijene zemlje govore da će jedan od tri stanovnika oboljeti od karcinoma, a od 2020. jedan od dva stanovnika. Mi ne možemo ignorisati ovu bolest, ne možemo svaki dan provoditi u nadi da se to meni neće desiti“, kaže Mašićeva.

Ona napominje da je rano otkrivanje bolesti jednako izlječenju i da je hirurgija osnovni vid liječenja, te da, kada je riječ o karcinomu dojke, svaka žena treba da krene od samopregleda jednom mjesečno, pa do osnovnih laboratorijskih analiza jednom godišnje.

„Svaka žena mora imati obavezu prema svom zdravlju, jer nedopustivo je da se bolest otkriva u uznapredovanim stadijumima kada su ljekarima vezane ruke i mogućnoti liječenja ograničene. Postoje moćni lijekovi i u tim stadijumima, ali mi tada možemo govoriti samo o produženju života“, rekla je Mašićeva.

Predsjednik novoosnovanog udruženja „Prkos“ Branka Krešić kaže da je u Foči u velikom porastu broj oboljelih od karcinoma.

„Bilo nam je potrebno ovakvo udruženje da se međusobno ohrabrimo i da se lakše nosimo sa bolešću“, rekla je Krešićeva.

Uz osnivačku skupštinu udruženja, koja je održana sinoć u prostorijama Centra za kulturu i informisanje, organizovano je i predavanje o prevenciji i liječenju malignih oboljenja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare