Osnovano Udruženje novinara Istočnog Sarajeva

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevo danas je osnovano Udruženje novinara ovog grada.
Na osnivačkoj skupštini Udruženja novinara Istočnog Sarajeva za predsjednika Upravnog odbora izabrana je Mira Kostović, a za predsjednika skupštine Udruženja Aleksandar Crkvenjaš.

Za članove Upravnog odbora izabrani su Nevenko Erić, Gvozden Šarac, Snježana Mačar, Milan Đurović, Mariana Đurić i Slaviša Starčević, koji je potpredsjednik odbora.

Predsjednik Nadzornog odbora je Dragana Knežević, a članovi su Jelena Marinković i Miloš Malović.

Članovi Suda časti trebalo bi da budu izabrani na narednoj skupštini, kada će biti donesena i odluka o visini godišnje članarine.

Kostovićeva je novinarima rekla da je najvažnije da je udruženje formirano, te da će njegov cilj biti zaštita prava novinara i unapređenje novinarske profesije.

„Bitno je napomenuti da se Udruženje ni na koji način neće miješati u uređivačku politiku medija iz kojeg članovi dolaze. Namjera nam je da poboljšamo status novinara i svojim radom utičemo na promjenu svijesti i kod stručne javnosti, ali i kod građanstva, jer se počeo stvarati ambijent u kojem su novinari sve češće na meti verbalnih i fizičkih napada. Profesija se slabo cijeni u odnosu na neke ranije godine i na nama je veliki zadatak, da radimo i na unapređenju prava novinara, ali i da štitimo našu profesiju“, istakla je Kostovićeva.

Crkvenjaš je izjavio da su sada postavljeni temelji prvog udruženja novinara na prostoru Istočnog Sarajeva, istakavši da je važno da se udruže oni koji se bave ovom profesijom i da se bore za svoja prava.

„Kada smo se pripremali za ovu skupštinu, imali smo na spisku gotovo 80 ljudi koji se aktivno bave novinarskim poslom na području Istočnog Sarajeva, sa prebivalištem u ovom gradu, a rade u različitim medijima kako Republike Srpske, tako i Federacije BiH. To nije zanemarljiv broj i zato je važno da imamo udruženje, da se zajedno borimo za prava koja bi novinari trebalo da imaju“, istakao je Crkvenjaš.

On je dodao da je u planu da se razgovara i sa predstavnicima Udruženja novinara Republike Srpske, smatrajući važnim da novoformirano Udruženje novinara Istočnog Sarajeva na neki način bude njegov dio.

Današnjoj osnivačkoj skupštini, koja je održana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, prisustvovalo je više od 30 novinara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments