Osnovane „Toplane“ i „Autobuska stanica“

0

ISTOČNA ILIDŽA – Odbornici Skupštine opštine Istočna Ilidža su na današnjoj sjednici donijeli odluke o osnivanju dva preduzeća u ovoj lokalnoj zajednici „Toplane“ i „Autobuska stanica Istočno Sarajevo“.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović je u pauzi skupštinskog zasjedanja rekao novinarima da opštinsko rukovodstvo radi na institucionalnom jačanju lokalne zajednice osnivanjem novih javnih preduzeća koja će se baviti onim oblastima koje su definisane skupštinskim odlukama.

Božović naglašava da će „Toplane“ biti zadužene za izdavanje lokacijskih uslova za buduće građevinske objekte i davati smjernice za izgradnju gasnih stanica sa kojih će se dalje toplotnom enegijom snabdijevati građani.

Kada je riječ o preduzeću „Autobuska stanica“, Božović kaže da je opština odlukom grada Istočno Sarajevo u vlasništvo dobila postojeću autobusku stanicu, koja je nekada kao imovina opštine Istočna Ilidža, prešla u vlasništvo grada.

„Preduzeće će se baviti svim poslovima koje je do sada radilo privatno preduzeće koje je iznajmljivalo autobusku stanicu po konkursu“, pojasnio je Božović.

On je istakao da je danas usvojen i izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu koji je ostvaren u iznosu od oko osam miliona KM i sa deficitom od nešto više od 500.000 KM.

Božović naglašava da je početkom ove godine iz tekućih prihoda saniran deficit i izvršene sve predviđene obaveze.

On ističe da je danas usvojen i Nacrt strategije opštine Istočna Ilidža za period 2019-2026. godine kojim su definisani projekti koji bi trebali biti realizovani u tom periodu iz budžetskih i sredstava viših nivoa vlasti.

Odbornik SNSD-a Nebojša Šešlija istakao je da su oni bili uzdržani prilikom usvajnja Nacrta strategije razvoja opštine u narednih sedam godina jer smatraju da je nerealno napisana i da je riječ o „spisku lijepih želja“ za koje u trenutnom budžetu nema osnova i nemoguće ih je realizovati.

„Tim koji je radio na ovoj strategiji napisao je sve ono što je vidio kao pozitivno u bilo kojoj drugoj opštini u Republici Srpskoj i sam budžet Beograda ne bi nam bio dovoljan da sve ovo realizujemo“, rekao je Šešlija.

Šešlija kaže da odbornici SNSD-a podržavaju sve što je u interesu stanovnika, pa tako i osnivanje „Autobuske stanice“ i „Toplane“.

Kada je riječ o budžetu za prošlu godinu, Šešlija ističe da su odbornici SNSD-a i prilikom usvajanja ovog dokumenta bili protiv, jer su smatrali da nije realan i to se pokazalo, jer je ostvaren deficit od više od 500.000 KM.

„I tada smo govorili da je budžet preambiciozno planiran da bi bio realizovan“, istakao je Šešlija.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare