Osnovana Zemljoradnička zadruga

0

VIŠEGRAD – Novosnovana Zemljoradnička zadruga iz Višegrada imaće za cilj unapređenje poljoprivredne proizvodnje u ovoj opštini, rekao je direktor Zadruge Bojan Čabak.
„Naši planovi za naredni period su pokretanje i realizacija projekata kako bismo pomogli poljoprivredne proizvođače i podstakli ih na rad jer je Višegrad izuzetno pogodan za uzgoj voća i povrća“, rekao je Čabak, koji je na osnivačkoj skupštini Zemljoradničke zadruge, održanoj u Andrićgradu, jednoglasno izabran za direktora.

On ističe da je osnovni cilj unapređenje poljoprivredne proizvodnje, pa će poljoprivrednici svoje proizvode moći da plasiraju na tržište posredstvom zadruge, da koriste poljoprivredne mašine i repromaterijale, koje će nabavljati posredstvom ovog tijela.

Čabak je dodao da je planirana nabavka hladnjače, koja će omogućiti da na tržište izađu sa konkurentnim cijenama.

„Na području Višegrada trenutno je zasađeno 600 dunuma maline. Osim toga, ima dosta zasada jabuke i šljive. Radićemo na tome da budemo siguran otkupljivač za sve proizvodđače na ovom području“, rekao je Čabak.

Novoizabrani predsjednik Skupštine Zadruge Marko Mikavica rekao je da ova asocijacija ima veliki značaj jer daje mogućnost da domaći proizvodi budu priznati, te kao posebno bitne istakao pogodnosti koje se odnose na repromaterijale i otkup.

On je zahvalio načelniku opštine Višegrad Mladenu Đureviću za podršku.

Đurević je rekao da je osnivanje Zadruge još jedan pokazatelj da lokalna administracija podržava razvoj ruralnih dijelova opštine.

„Sela ne smijemo zapostaviti. Planirali smo određena sredstva i za zapošljavanje putara, koji će održavati seoske puteve tokom scijele godine, a biće zaposleni pri Komunalnom preduzeću“, kaže Đurević.

Načelnik Odjeljenja za privredu opštinske uprave Ana Bogdanović rekla je da će zadruga omogućiti poljoprivrednicima da se ujedine, da kroz zadrugu lakše plasiraju svoje proizvode i da za njih postignu bolje cijene.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare