Osnovan sokolački odbor Organizacije starješina VRS

0
Osnovan sokolački odbor Organizacije starješina VRS

SOKOLAC – Na Sokocu je danas osnovan Opštinski odbor Organizacije starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ kao profesionalno udruženje čiji je cilj da njeguje tradiciju svih oslobodilačkih vojski.

Blagoje Kovačević, predsjednik Skupštine Regionalnog odbora Sarajevsko-romanijske regije Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, naveo je da Srpska danas nema svoju vojsku kao organizovanu oružanu silu, ali da nekadašnje starješine VRS mogu da slijede njene tekovine.

„Cilj nam je da otrgnemo od zaborava poginule i ranjene borce, kao i sve pripadnike boračke organizacije koji danas nisu baš zastupljeni u javnom životu Republike Srpske i da istinito progovorimo o onome što se dešavalo od 1991. do 1995. godine jer smo svjedoci da o našoj borbi govore mnogo više oni koji nisu bili njeni akteri“, istakao je Kovačević.

On je poručio da će starješine VRS pokušati da brane istinu o odbrambeno-otadžbinskom ratu tako što će angažovati ljude koji će pisati publikacije o ratnim dešavanjima.

Kovačević je naglasio da i 23 godine od završetka rata nisu urađene monografije jedinica, u mnogim mjestima gdje su postojale jedinice u rangu brigade nisu podignuta spomen-obilježja poginulima, a u mnogim mjestima ni spomen-sobe.

On ističe da je Republika Srpska odbranjena u minulom ratu i da je izvojevana sloboda koja se nigdje na svijetu ne dobija dekretom.

Branimir Galović sa Sokoca izabran je za predsjednika Skupštine Opštinske organizacije Sokolac starješina Vojske Republike Srpske.

On je izjavio da oficiri VRS treba da budu mnogo više zastupljeni u svim institucijama vlasti, da budu prisutni na sjednicama skupština i tamo gdje se odlučuje o bitnim pitanjima i razvoju lokalne zajednice.

„Kroz funkcionisanje naše organizacije tražićemo da se planom budžeta na nivou Republike i opštine izdvoje sredstva koja bi nam koristila za pomoć u liječenju i rješavanju niza problema članova našeg udruženja i svih boračkih kategorija, koje su zajedno sa nama stvarale Republiku Srpsku“, istakoa je Galović.

Osnivačkoj skupštini Organizacije vojnih starješina Vojske Republike Srpske na Sokocu prisustvovalo je više od 20 članova.

Prije par dana osnovana je Opštinska organizacija vojnih starješina Istočna Ilidža, slijedi osnivanje u opštini Istočno Novo Sarajevo, potom na Palama, a u Regionalnoj organizaciji vojnih starješina Vojske Republike Srpske nadaju se da će do kraja godine završiti osnivanje opštinskih organizacija na području Sarajevsko-romanijske regije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare