Osnovan Mačevalački savez Srpske

0

Mačevalački savez Republike Srpske osnovan je danas na Jahorini. Za predsjednika saveza izabran je Nemanja Vučetić, a za potpredsjednika Senja Jakšić.

Osnivači Saveza su banjalučki mačevalački klub “Banjaluka”, te mačevalački klubovi “Romanija” i “Pale” iz Istočnog Sarajeva.

Vučetić je rekao novinarima da je Mačelavački savez Republike Srpske prvi takav savez na teritoriji BiH i istakao da će njegovim osnivanjem biti olakšan put postojećim klubovima i takmičarima u postizanju boljih sportskih rezultata.

“Osnivanjem dajemo veliki doprinos popularizaciji mačevanja kao sporta kako u Republici Srpskoj, tako i u BiH. Čast mi je što sam izabran za prvog predsjednika Saveza i potrudiću se da svojim djelovanjem opravdam ulogu i učinim da budemo svi ponosni i da postižemo dobre rezultate u mačevanju”, rekao je Vučetić na konferenciji za novinare.

Vučetić je naveo da je glavni cilj osnivanje krovnog Saveza BiH, što se nada da će se dogoditi u narednoj godini, kako bi takmičarima koji već postoje u Srpskoj i BiH, bilo omogućeno da izađu na međunarodnu scenu.

Prema njegovim riječima, ostali ciljevi Saveza jesu da svojim djelovanjem doprinese unapređenju vrhunskog sporta u oblasti mačevanja, te da svojim djelovanjem doprinosi razvoju i promociji mačevanja u Republici Srpskoj i povećanju broja onih koji se bave ovim sportom – posebno djeca, omladina, žene i osobe sa invaliditetom.

Predsjednik Mačevalačkog Saveza Srbije Dejan Ruski kaže da je veliko zadovoljstvo što se olimpizam širi u ovom sportu i na prostoru Republike Srpske i BiH.

“Mačevanje je i individualan i timski sport. Timski – jer u razvoju jednog sportiste olimpijca, učestvuju kako njegove kolege, takmičari tako i treneri i administracija svakog kluba. Prihvatili smo zadatak da timski pomognemo razvoju Saveza Srpske, tako da se nadam da će mačevalački Savez BiH biti vrlo brzo član”, istakao je Ruski.

Predsjednik Mačevalačkog kluba “Romanija” iz Istočnog Sarajeva Marijana Petronić kaže da sportsko mačevanje u bližem i daljem okruženju traje decenijama, da se postižu dobri rezultati, te brane boje zastava – onako kako to nalaže sport i fer-plej.

“Nadamo se da ćemo uspjeti odgovoriti veličini zadataka koji smo uspostavili. Cilj je formiranje mačevalačkog Saveza BiH kako bi naša djeca našla lakši način da se dokažu u ovom prelijepom sportu”, rekla je Petronićeva.

Ona je naglasila da su njihova tri postojeća mačevalačka kluba – iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva i sa Pala, prešla iz onih istorijskih okvira mačevanja u kulturološko-sportsko trajanje.

Prema njenim riječima, sportsko mačevanje dobilo je 1896. godine svoja olimpijska obilježja, tako da bi bila šteta ne probuditi se i ne krenuti stopama susjeda.

Igor Tošić je u ime grada Istočno Sarajevo izrazio zadovoljstvo što se osnivanje mačevalačkog Saveza Srpske dešava baš na Jahorini, jer je Istočno Sarajevo iznjedrilo brojne sportiste koji su poznati i uspješni učesnici olimpijskih igara.

Svečanosti osnivanja Mačevalačkog saveza Republike Srpske, u hotelu “Termag”, prisustvovali su predstavnici grada Istočno Sarajevo, član Izvršnog komiteta Evropske mačevalačke konfederacije Veselko Dumitrov, predstavnici mačevalačkih klubova “Romanija” i “Pale” iz Istočnog Sarajeva, banjalučkog mačevalačkog kluba “Banjaluka”, kluba “Cerski junaci 1914” iz Šapca i “Valter” iz Sarajeva.

Nakon osnivanja Mačevalačkog saveza Republike Srpske predstavljenja je knjiga “Trener mačevanja”, autora Veselka Dumitrova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments