Osnivanje udruženja za borbu protiv dijabetesa

0

ISTOČNO SARAJEVO – Dijabetes je rastući problem, a već danas predstavlja jedan od najvećih zdravstvenih i razvojnih izazova u 21. vijeku. Na ovu epidemiju nije imun niko, nije imun ni jedan zdravstveni sistem, ni jedna zemlja. Dijabetes kao hronična i neizlječiva bolest, može da bude uzrok ozbiljnih komplikacija i hiljada smrtnih ishoda godišnje ako se ne otkrije i ne liječi.
Ipak, uz pristup pravim informacijama o rizicima za nastanak dijabetesa, uz edukaciju o dobroj kontroli šećera u krvi i pravilnom liječenju i programe koji će omogućiti rano otkrivanje i kvalitetno liječenje, problem dijabetesa se može umanjiti.

U regiji Istočnog Sarajeva tridestak naših najmlađih sugrađana se bori sa ovim problemom. Oni vole reći da nisu bolesni, jer bolest se javlja tek kad uslijede komplikacije. Oni se hrabro bore da do toga ne dođe i u tome uspijevaju. Veliku pomoć u toj borbi im pruža prim. dr sc med. i pedijatar endokrinolog KC Banjaluka Gordana Bukara-Radujković, koja je u petak na odjeljenju pedijatrije bolnice Kasindo, održala predavanje o insulinskoj pumpi.

Poznato je da naša regija jedina u Republici Srpskoj nema organizovano udruženje koje bi se bavilo ovom tematikom, pa su roditelji iskoristili ovaj skup i napravili inicijativni odbor za osnivanje udruženja. Ono što još predstavlja veliki problem roditeljima i djeci je činjenica da u bolnici Kasindo ne postoji pedijatar endokrinolog, za razliku od Bijeljine, Trebinja i Banja Luke. To će prvenstveno biti prvi cilj udruženja, da pokuša u razgovoru sa direktorom bolnice iznaći rješenje za ovaj gorući problem. Poznato je da u ovoj ustanovi ima viška kadra pa ne bi bio problem da neko ode na specijalizaciju i tako bude od koristi ovoj djeci, koja na kontrolu idu čak u Banja Luku. Ukoliko ne dobiju pozitivan odgovor, roditelji će ovaj problem iznijeti pred nadležno ministarstvo.

Prošle godine je pokrenuta akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja je imala za cilj prikupljanja sredstava za kupovinu insulinskih pumpi. Osam pumpi je dobila naša regija i tako je znatno olakšan život ovoj hrabroj djeci. I ove godine će se u Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica” organizovati ljetni kamp na kome će djeca iz svih dijelova Srpske učiti kako da samostalno žive uz dijabetes.

Ovim putem apelujemo na sve ljude dobre volje koji bi htjeli da novčano pomognu osnivanje ovog udruženja kontaktiraju na broj telefona 065 / 951- 657.

(www.palelive.com)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments