Osmanović najavio sastanak sa predstavnicima Vlade Srpske i OEBS-a

0
Osmanović najavio sastanak sa predstavnicima Vlade Srpske i OEBS-a

ZVORNIK – Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Adil Osmanović najavio je da će se sastati sa predstavnicima Vlade Srpske i OEBS-a da bi se pokušalo naći rješenje da djeca bošnjačke nacionalnosti u područnoj školi u Liplju, kod Zvornika, nastave pohađati nastavu na koju ne idu od 22. januara /jer njihovi roditelji traže da se u đačke knjižice, umjesto jezik bošnjačkog naroda, upisuje „bosanski jezik“/.

Osmanović je naglasio da nije dobro što jedan broj djece ne pohađa nastavu.

„Adresa je Vlada Srpske, odnosno ministar prosvjete i kulture Dane Malešević i premijer Željka Cvijanović, da sa njima bude otvoreno ovo pitanje“, rekao je Osmanović, koji je danas o ovom problemu u Zvorniku razgovarao sa gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem.

Osmanović je naveo da je, s obzirom na to da on predsjedava Konferencijom ministara obrazovanja, ova tema nekoliko puta stavljana na dnevni red sjednice, ali da rješenje nije pronađeno.

Stevanović je rekao da je najvažnije da svi učenici dolaze u školu, jer je to potreba i obaveza, a da se istovremeno traga za rješenjem.

On je naveo da se nastava bojkotuje samo u područnoj školi u Liplju, koja ima 16 učenika, dok u područnoj školi u Križevićima, koju pohađa oko 150 djece bošnjačke nacionalnosti i gdje izučavaju istu grupu nacionalnih predmeta, đaci dolaze na nastavu.

Predsjednik Skupštine grada Zvornika Mersad Mehmedović, koji je prisustvovao sastanku, rekao je da rješavanje ovog problema nije u nadležnosti lokalne zajednice.

„Pokušavamo ono što je najbitnije, a to je da djeca krenu na nastavu i da problem bude riješen u što kraćem roku“, dodao je Mehmedović.

Na inicijativu roditelja bošnjačke djece, 1. i 8. februara održani su sastanci sa direktorima osnovnih škola, predstavnicima OHR-a i OEBS-a, na kojima nije postignut dogovor da djeca iz područne škole u Liplju, koja je u sastavu Osnovne škole „Sveti Sava“ Zvornik, nastave pohađati nastavu, a da se pitanje jezika rješava u hodu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments