Škole u Republici Srpskoj danas obilježavaju Svetog Savu, srpskog sveštenika, reformatora i osnivača srpske crkve i školstva.

Svečano je bilo i u OŠ „Srbija“ na Palama gdje su učenici tradicionalno pripremili bogat kulturni program. Kroz recitovanje, muziku, folklor, pisanje i ostale oblike kulturnog stvaralaštva, trudili su se da doprinesu tradiciji obilježavanja školske slave.

Sanja Marković, direktor OŠ „Srbia“ je izrazila zadovoljstvo tradicijom obilježavanja, te pozvala prisutne da uživaju u programu koji su osmislili i organizovali učenici sa svojim nastavnicima.

Bila je to dobra prilika da se još jednom na Savindan podigne svijest o važnosti obrazovanja i kulture, ali i izrazi ljubav prema domovini, zajedništvu i miru, jer je doprinos Svetog Save srpskoj naciji i društvu – nemjerljiv.

I u osnovnim školama „Pale“, „Mokro“ i Srednjoškolskom centru „Pale“ danas je, uz prigodan kulturno-umjetnički program, proslavljena školska slava – Savindan.

U Palama je sinoć održana i Svetosavska akademija u čast prvog arhiepiskopa Svetoga Save.

Svečanostima je prisustvovao i načelnik opštine Pale Boško Jugović koji je čestitao školsku slavu svim školama u Republici Srpskoj i poručio da treba sačuvati onaj tradicionalni duh prosvjetiteljstva koji je promovisao Sveti Sava.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare