Svetosavlje je način života

0

U Kulturnom centru Pale večeras je održana Svetosavska akademija u čast utemeljivača Srpske pravoslavne crkve i prvog arhiepiskopa Svetoga Save.

Direktor Osnovne škole „Pale“ i organizator Svetosavske akademije Aleksandar Rajić rekao je novinarima da su Sveti Sava i Svetosavlje način života.

„Rastko Nemanjić bio je diplomata, književnik, putopisac i radio na širenju hrišćanstva i ujedinjavanju balkanskih naroda. Jedan je od najvećih Srba koji je hodao cijelom planetom i zbog toga ga moramo spominjati cijele godine, a ne jedno veče“, istakao je Rajić.

On je naglasio da Svetog Savu proslavljaju ponosno i da su organizovali kulturno-umjetnički program u kojem su svi uživali.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da se svetosavske svečanosti slave širom Republike Srpske i time sve institucije pokazuju jedinstvo.

Jugović je zahvalio organizatorima i svim učesnicima večerašnjeg programa koji su iskazali veliki entuzijazam i pokazali šta znaju o temi Svetosavlja koje na određen način sve okuplja oko pravoslavlja.

U večerašnjem programu učestvovali su učenici osnovnih škola „Pale“ , „Srbija“, „Mokro“, Osnovna muzička škola, vrtić „Bubamara“, Kulturno-umjetničko društvo „Mladost“ Pale.

Srpska pravoslavna crkva sutra će proslaviti Svetoga Savu, utemeljivača Srpske crkve, države i školstva.

Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Sveti Sava se upokojio 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu kao prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare