Organska proizvodnja maline postala popularna

0
Organska proizvodnja maline postala popularna

ZVORNIK – U Zvorniku je danas održana jednodnevna obuka za proizvođače maline gdje je istaknuto da je organska proizvodnja ovog voća u posljednje vrijeme postala popularna.

Bojan Kecman iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu rekao je da proizvođači koji se odluče za organsku proizvodnju treba da vode računa o zaštiti životne sredine i zdravlju ljudi, odnosno da njihov proizvod bude zdravstveno ispravan za ishranu.

„Kada se proizvodi na organski način treba da se primjenjuju sredstva koja su dozvoljena u toj proizvodnji“, napomenuo je Kecman.

Ističući da je u organskoj proizvodnji ključno posjedovanje važećeg sertifikata, Kecman je naveo da je proizvođačima u interesu da smanje troškove, a da istovremeno imaju kvalitetnu zaštitu i kvalitetan proizvod.

LJubiša Danojlović iz zvorničke firme „Smrčak“ rekao je da se to preduzeće već dvije godine bavi biljnom organskom proizvodnjom, uglavnom maline, i da su zadovoljni prošlogodišnjom prvom berbom.

„LJudi se sve više interesuju za ovu proizvodnju, najprije zbog ekonomskih razloga, a potom i zbog svijesti da to treba da bude zdrav proizvod“, naveo je Danojlović.

Obuku o temama „Organska zaštiti malina“ i „Dobra poljoprivredna praksa“ organizovalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – Područna jedinica Bijeljina, u saradnji sa preduzećem „Smrčak“ i Odjeljenjem za privredu i društvene djelatnosti Gradske uprave Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments