Organizovan naučni skup i prezentacija zbornika radova

0

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je organizovan naučni skup „Društvo znanja i proces transformacije filozofskih i društveno-humanističkih nauka“, koji koncepciju izgradnje društva znanja stavlja u centar svog kritičkog razmatranja.

Jedan od organizatora skupa Mišo Kulić rekao je da se društveno-humanističke nauke nalaze u nezavidnom položaju, pred samim nestankom, jer nikada u svojoj istoriji, a niti je to njihov smisao, nije bilo da proizvode materijalnu, odnosno profitabilnu korist.

„Kada se od tih nauka traži da se tržišno adaptiraju, one tog trenutka mogu same sebi da presude, odnosno da same sebe ukinu“, rekao je Kulić novinarima.

On je napomenuo da je naučna razmjena mišljenja osnova za održavanje ovog naučnog skupa.

U okviru rada naučnog skupa, čiji je organizator Katedra za filozofiju, predstavljen je zbornik radova „Društvo znanja“ u kojem su posebno za ovu priliku pripremljeni i sabrani tekstovi brojnih istaknutih intelektualaca sa pet univerziteta iz Republike Srbije, Crne Gore i BiH.

Kulić je izrazio zadovoljstvo odzivom s obzirom na trenutne epidemiološke okolnosti.

Kulić je napomenuo da je inicijativa za održavanje naučnog skupa sadržana u činjenici da je orijentacija ka tržišnim principima, uspostavljena i sprovedena bolonjskom deklaracijom o visokom obrazovanju, kao i prodor birokratske i tehnokratske prakse na univerzitetima, dovela ne samo do stagnacije, već i do ozbiljne strukturne krize univerziteta u kojima je sudbina društvenih i humanističkih nauka postala krajnje neizvijesna.

Kulić je dodao da je društvo znanja privlačna sintagma i da bi svi željeli da se društvo razvija na osnovama znanja.

„Mi se nalazimo u potpuno drugačijem svijetu u odnosu na onaj od prije 30 godina i sasvim sigurno da kada se govori o razvoju društva znanja da je ono povezano sa cjelokupnim obrazovanjem, ali u prvom redu sa visokim obrazovanjem“, istakao je Kulić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare